OSKAR 2020.

Danis Tanović za "Avaz" komentirao dodjelu Oskara: Glasao sam za "Parazita", drago mi je zbog Breda

Nisam glasao za Hoakina Finiksa, već za Antonija Banderasa, koji je bio sjajan u filmu Pedra Almodovara „Tuga i slava“

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

10.2.2020

Tanović: Drago je zbog uspjeha Goraždanina Izeta Buče. Arhiv

Naš oskarovac Danis Tanović je i ove godine bio među onima koji su odlučivali o laureatima najprestižnijih filmskih nagrada.

Tanović, koji je Oskara u BiH donio 2002. godine za film "Ničija zemlja", ekskluzivno za „Avaz“ je otkrio kako je glasao ove godine te prokomentirao kvalitet nominiranih ostvarenja. Odmah na početku nam je rekao da mu se izuzetno dopada pobjednik -"Parazit" reditelja Bong Džun-hoa (Joon).

- Glasao sam za „Parazita“ i drago mi je da je pobijedio. Nisam glasao za Hoakina Finiksa (Joaquin Phoenix), već za Antonija Banderasa u filmu Pedra Almodóvara „Tuga i slava“. On je odigrao sjajnu ulogu. Žao mi je što nije dobio Oskara – iskren je Tanović.

Što se glumica tiče, Tanović je svoj glas dao Skarlet Johanson (Scarlett Johansson).

- Čak i u kategoriji sporednih ženskih uloga Skarlet mi je bila bolja od dobitnice Lore Dern (Laura). Ali nije ni ona loša – komentira naš reditelj.

"Parazit" osvojio četiri Oskara. AFP

Veoma mu je drago što je Bred Pit (Brad Pitt) zlatnog kipića napokon ponio kući.

- Bred Pit je zasluženo dobio Oskara. Odavno je bilo vrijeme. Bio je nekoliko puta nominiran i baš mi je drago što ga je napokon dobio – govori nam Tanović.

Fijasko „Irca“ čuvenog Martina Skorsezea (Scorsese) nije ga mnogo iznenadio.

- Zaista ne mislim da je to neki sjajan film. „Irishman“ su otprilike sabrana djela Martina Skorseza, kojeg jako volim i cijenim. Ali ovaj film niti je proizveo neku emociju, a za mene su ti neki efekti bili strašni. Nisam to mogao da gledam. Robert De Niro podmlađen kao da je sad izašao s operacije ili s nekih botoks tretmana. Mislim da je to razlog zbog kojeg nije dobio Oskara – smatra bh. oskarovac. 

Osvrnuo se i na ostvarenje „1917“ Sema Mendeza (Sam Mendes).

- Jutros čitam da su Englezi začuđeni što „1917“ nije dobio Oskara. Film ima jako dobar specijalni efekt i tu se završava priča. I dobio je Oskara za specijalne efekte, što je sjajno – poručuje Tanović.

Na našu opasku da je za to zaslužan Goraždanin Izet Bučo, Tanović nam je odgovorio:

- Ne znam ko je dečko, ali drago mi je. To je super.

Džon Travolta i Šeron Stoun Tanoviću uručili Oskara 2002.. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.