PRVA LJUBAV

Mostarka otkrila: Modeling ili psihologija

Predrasude uvijek postoje, ne možemo ih izolirati

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.3.2020

Bošković: Zanosna Mostarka - Avaz
Bošković: Bila uspješna u modelingu - Avaz
Bošković: Ne bih mijenjala ništa - Avaz
Bošković: Treba se znati nositi sa svim stvarima - Avaz
BOšković: Odabrala psihologiju - Avaz
+4

Mostarka Tea Bošković punila je novinske stupce svojim modnim angažmanima i uljepšavala brojne naslovne strane. Da je miljenica fotoaparata je činjenica, ali ipak se odrekla te karijere.

Imuni i slijepi

Njena prva ljubav je pobijedila, a to je psihologija. Nekoliko mjeseci provela je u Njemačkoj, ali se odučila definitivno preseliti u hrvatsku prijestonicu gdje se u potpunosti posvetila psihologiji.

Pokrenula je i radionice koje se bave ozbiljnim problemom u današnje vrijeme, a to je vršnjačko nasilje. Za „Dnevni avaz“ Bošković je govorila o svojoj karijeri te nam otkrila nedostaje li joj modeling.

- Vršnjačko nasilje glavna je tema radionica koje sustavno provodim s djecom bazirajući se na buđenje svijesti, u svrhu prevencije vršnjačkog nasilja. Sve više otvarajući temu koja nikada ne smije biti niti postati tabu tema, pokušavajući mlade ohrabriti da prijave vršnjačko nasilje. A, također, ukazati na posljedice koje ostaju nakon zlostavljanja – govori nam Bošković.

Dodaje da je vršnjačko nasilje izuzetno važna problematika jer je sveprisutna te da se svakome može dogoditi, ali i da utječe, kako na samog nasilnika i žrtvu, tako i na posmatrače.

- Ostavlja posljedice na cjelokupno psihofizičko stanje pojedinca, na njegovo samopoštovanje, samopouzdanje, obrazovni uspjeh u školi i, dugoročno, na kvalitetu odnosa s drugim ljudima. Jedna od najdestruktivnijih posljedica nerješavanja problema nasilnog ponašanja jeste njeno nezaustavljanje i širenje daljeg kruga nasilnog ponašanja u svim sferama društva. Nasilna djeca odrastaju u nasilne mlade ljude, nasilne roditelje, nasilne kolege na poslu, nasilne supružnike.. Smatram da nikad, ali baš nikad ne smijemo postati imuni na nasilje i praviti se slijepi na takva ponašanja. Nulta tolerancija na zlostavljanje treba biti naša ljudska dužnost – kaže Bošković.

Teško je, kada se nečemu posvetite, da to ne bude u skoro svakoj pori vašeg života. Tako je i u Teinom slučaju. Što se više bavila ovim problemom, to je više otkrivala. Smatra da se premalo radi na tom polju te da bi u rješavanju problema vršnjačkog nasilja trebalo biti uključeno cjelokupno društvo.

- Na svakom nivou, a ključnu ulogu imaju roditelji kao glavni faktor u odgoju djeteta. I s roditeljima puno više bi se trebalo raditi, također i kod njih buditi svijest o problemu vršnjačkog nasilja, a ne ostavljati takvo nešto po strani i praviti se da ne postoji, jer postoji. Sutra vaše dijete može biti u ulozi onog koji trpi nasilje ili onog koji vrši nasilje. Obje strane ostavljaju posljedice na dijete. Nažalost, tek kada se nešto konkretno dogodi društvo počinje reagirati... Ne bih rekla da je kasno, jer nikad nije kasno. Međutim, trebamo preventivno djelovati i razmišljati o tome – iskrena je Bošković.

Tea Bošković. Arhiv

Rad s djecom

U radu s djecom uživa.

- Generalno volim rad s djecom i to me ispunjava u svakom pogledu. Djeca su kao glina, sve ovisi o nama odraslima kako će sutra biti izmodelirani – ističe Bošković.

Iako je bila jako uspješna u svijetu modelinga, to nije bio njen životni poziv.

- Mogu priznati da mi ponekad modeling malo nedostaje. To je skroz drugačiji posao od ovog sa čime se sad bavim. Ali toliko volim psihologiju da nikad ne pomišljam da bih mijenjala išta – kazala nam je Bošković.

Na naše pitanje je li se susretala s predrasudama kada je u pitanju njena sadašnja karijera i nekadašnji posao modela, Bošković odgovara:

- A, gledajte, predrasude uvijek postoje. Ne možemo ih nikad u potpunosti izolirati iz društva. Treba se znati nositi s takvim stvarima. Smatram da dobro radim svoj posao tako da mislim da se ta predrasuda, ako je i ima, vrlo brzo razbije. Ozbiljno ili neozbiljno nečije shvatanje nije moj problem. Tako da me takve stvari ne diraju... Psihologija je empirijska znanost i rezultati su lako provjerljivi tako da se nema tu šta mnogo shvatati nekoga.

Inspirirajući citati

Tein Instagram profil obiluje objavama inspirirajućih citata vezanih za izgradnju karaktera i jačanja ličnosti. A, s vremena na vrijeme, objavi i svoju fotografiju, koja uvijek, kao po pravilu, naiđe na oduševljenje njenih pratilaca te je obaspu komplimentima za izgled.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.