KAZNA

Harvi Vajnstin u zatvoru

Od ukupno pet tačaka optužnice proglašen je krivim za dvije

Vajnstin: Žalio se na bol u grudima. Agencije

Avaz.ba

6.3.2020

Filmski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) deset dana nakon presude odveden je u zloglasni njujorški zatvor Rikers. Na sudu u Njujorku krajem februara proglašen je krivim za počinjenje krivičnog seksualnog akta nad jednom ženom i silovanje druge žene. 

Nekad uspješni holivudski producent u međuvremenu je prevezen u bolnicu na Menhetnu nakon što se požalio na jake bolove u grudima. Bolnica u koju su ga odveli najpoznatija je kao psihijatrijska ustanova, no služi i kao bolnica za zatvorenike. Kad su mu stabilizirani stanje, vraćen je u zatvor. 

- Uklonjeno mu je začepljenje - kratko je izjavio njegov portparol Juda Engelmajer (Engelmayer).

Za krivična djela za koja je optužen Vajnstinu je predviđena kazna od uvjetne do četiri godine zatvora za silovanje trećeg stepena i najmanje pet godina zatvora za krivični seksualni čin prvog stepena.

O sudbini holivudskog mogula odlučivalo se na sudu više od 26 sati, a od ukupno pet tačaka optužnice proglašen je krivim za dvije. 

Mirijam Hejli (Miriam Haley) svjedočila je da je Vajnstin prisilio na oralni seks 2006., a Džesika Man (Jessica Mann) svjedočila je da je silovao 2013. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.