GORE JE BOLJE

Dinno Kasalo: Da sam u Dolini suza, bilo bi me strah, ali na planeti Prenj uživam punim plućima

Trenutno dane provodim i s konjima i s uspomenom na gospodina Lazara Drljaču, koji je načinom svog života bio vrlo neobičan, rekao je Kasalo

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

17.3.2020

Predivne fotografije legendarnog Dinne Kasala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Najboljih poznavalac planine Prenj, višestruko nagrađivani umjetnik fotografije, reditelj dokumentarnih filmova i zakleti ekolog Dinno Kasalo veoma aktivno provodi penzionerske dane. Za "Avaz" je otkrio strahuje li od koronavirusa.

-Eh...da sam u Dolini suza, bilo bi me strah, ali na planeti Prenj uživam punim plućima i ostalim organima tijela i komisijama... Gore je bolje – rekao je Kasalo.

U posljednje vrijeme aktivno se bori za očuvanje vode i da o tom daru prirode kaže samo najbolje, što više može.

- Trenutno dane provodim i s konjima i s uspomenom na gospodina Lazara Drljaču, koji je načinom svog života bio vrlo neobičan. Govorio je šest jezika, bio prvi stipendista u Beču, likovna akademija, potom specijalizacija portreta u Parizu, pa dvorski slikar u Rimu. Nakon požara njegove kolibe na Borcima, gdje mu je izgorio skoro sav slikarski opus, povlači se. U službenom popisu izjasnio se kao bogumil. Od 1939. do smrti 1970. živi u Šantića vili na Borcima, koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH. S vremena na vrijeme pokrećem inicijativu da se ova znamenita vila obnovi. Eh, sada je čuvaju konji, moj pas Tera i ja – izjavio je.

Inače, prvi film u njegovoj karijeri bio je „Sjećanje na gospodina Lazu“ 1988. i odredio mu je profesionalni put.

Dugo su gledaoci imali priliku da uživaju u Kasalovim dokumentarnim filmovima na BHT-u 1, a i sada se znaju reprizirati neki njegovi jedinstveni radovi, u kojima slavi prirodu. Pamte se i njegovi filmovi koji se bave ekološkom problematikom. Jednostavno, Kasalo je neumoran kad su u pitanju priroda i njen spas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.