SARAJEVO

I MESS se seli na internet

Emitiranje na Facebook stranici Festival MESS, YouTube kanalu MESS TV te MESS vimeo kanalu

Scena iz predstave „Pobunjenik M. K.“. V. Hasanbegović

Avaz.ba

24.3.2020

S obzirom na novonastalu situaciju u državi, ali i cijelom svijetu, a uzrokovanu pandemijom koronavirusa, sve planirane kulturne aktivnosti i realizacija sadržaja unutar teatarske i kulturne zajednice su obustavljeni. Ipak, umjetnici i umjetnice su odlučili da nađu način kako da dane ispunimo kulturom, pa su pozorišta u Bosni i Hercegovini jedno po jedno počela da on-line emitiraju svoje predstave i druge kulturne sadržaje u okviru njihovih aktivnost. Tome se pridružio i Festival MESS, počevši s emitiranjem svojih koprodukcijskih predstava na Facebook stranici Festival MESS, YouTube kanalu MESS TV, te MESS vimeo kanalu.

Prva predstava koju će publika imati priliku pogledati je predstava „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića, a nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, te uz podršku "East West Centra" Sarajevo. Ova predstava je svoju premijeru doživjela u aprilu 2014. godine, na sceni Narodnog pozorišta i dugo godina je bila jedna od redovnih repertoarskih predstava. 

U predstavi igraju: Dženana Džanić, Maja Izetbegović, Enes Salković, Aleksandar Seksan, Vedrana Božinović i Amar Selimović, a autorski tim čine: Asja Krsmanović (dramatizacija i dramaturgija), Thomas Steayert (koreografija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija), te Vanja Ciraj i Irma Saje (kostimografija).  

Ovo je prva u nizu aktivnosti koju Festival MESS planira realizirati u svojoj kulturnoj kampanji, a pod sloganom #duringthismessmoveless. Pored emitiranja teatarskih predstava, Festival MESS će organizirati i druge kulturne sadržaje u koje će biti uključeni umjetnici i umjetnici, a koji su dio ovogodišnjih planiranih aktivnosti MESS-a.

Aktivnosti Festivala MESS možete pratiti na web-stranici www.mess.ba te na Instagram profilu Festival MESS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.