NA ROĐENDAN Znali su šta rade

Van Gogova slika ukradena iz nizozemskog muzeja

Policija je pozvana u muzej kad se oglasio alarm

Avaz.ba

"Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće"

Foto: Agencije


Slika legendarnog slikara Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh) "Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće", ukradena je iz malog muzeja u Larenu u Nizozemskoj i to na dan kada bi umjetniku bio rođendan.

- Osjećam ogroman bijes i tugu. Zato što se posebno u ovim mračnim danima u kojima se nalazimo osjećam da je umjetnost tu da nas utješi, da nas inspirira i izliječi - rekao je direktor muzeja Jan Rudolf  de Lorm (Rudolph), prenosi "The New York Times"

Policija je pozvana u muzej kad se oglasio alarm. Dok su stigli tamo, lopov je već otišao, rekla je glasnogovornica nizozemske policije.

Sve što je policija pronašla bila su razbijena staklena vrata i prazno mjesto na zidu na kojem je slika bila izložena. Nekoliko sati kasnije vlasti su objavile da je slika "Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće" nestala.

Krađa se desila kada su muzeji u većem dijelu Evrope, i SAD-a zatvoreni u pokušajima da zaustave širenje koronavirusa, a čuvari se obično ne postavljaju u muzej preko noći. Sistem alarma povezan je direktno s lokalnom policijom.

- Znali su šta rade, išli su ravno na sliku poznatog majstora - rekao je de Lorm. 

NA VRH

Podijeli članak na