NA ROĐENDAN

Van Gogova slika ukradena iz nizozemskog muzeja

Policija je pozvana u muzej kad se oglasio alarm

"Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće". Agencije

Avaz.ba

31.3.2020

Slika legendarnog slikara Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh) "Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće", ukradena je iz malog muzeja u Larenu u Nizozemskoj i to na dan kada bi umjetniku bio rođendan.

- Osjećam ogroman bijes i tugu. Zato što se posebno u ovim mračnim danima u kojima se nalazimo osjećam da je umjetnost tu da nas utješi, da nas inspirira i izliječi - rekao je direktor muzeja Jan Rudolf  de Lorm (Rudolph), prenosi "The New York Times"

Policija je pozvana u muzej kad se oglasio alarm. Dok su stigli tamo, lopov je već otišao, rekla je glasnogovornica nizozemske policije.


Sve što je policija pronašla bila su razbijena staklena vrata i prazno mjesto na zidu na kojem je slika bila izložena. Nekoliko sati kasnije vlasti su objavile da je slika "Parsonarski vrt u Nenenu na proljeće" nestala.


Krađa se desila kada su muzeji u većem dijelu Evrope, i SAD-a zatvoreni u pokušajima da zaustave širenje koronavirusa, a čuvari se obično ne postavljaju u muzej preko noći. Sistem alarma povezan je direktno s lokalnom policijom.


- Znali su šta rade, išli su ravno na sliku poznatog majstora - rekao je de Lorm. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.