VANDALSKI ČIN U MUZEJU

Još jedna Van Gogova slika polivena supom

Akciju su izvele četiri žene iz grupe “Posljednja generacija”

Incident u Rimu. Twitter

A. Č.

4.11.2022

Još jedan vandalski čin u muzeju. Italijanski “aktivisti za zaštitu životne sredine” bacili su danas čorbu od graška na sliku Vinsenta van Goga (The Sower) na izložbi u Rimu, a onda su se lijepkom zalijepili za zid.

Akciju su izvele četiri žene iz grupe “Posljednja generacija”, koja se bori protiv globalnog zagrijavanja i korišćenja fosilnih goriva, prenio je Rojters.

- Ta pitanja o zagrijavanju i fosilnim gorivima bi trebalo da budu na naslovnicama informativnih kanala i predmet političkih tema svakog minuta, ali se spominju samo kada dođe do ”skandaloznih” akcija kako ove danas - navela je grupa u saopštenju.

Predstavnici iz blizu 200 zemalja okupit će se u Egiptu sljedeće nedjelje na konferenciji COP27 o klimatskim promjenama, kako bi napraivili plan za ozbiljnije akcije u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Britanska novinska agencija dodaje da je Van Gogova slika pozajmljena iz muzeja u Holandiji i da je oko nje bilo zaštitno staklo, tako da nije pretrpjela nikakvu štetu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine imali su slične akcije nedavno u Londonu, bacajući supe na slike poznatih umjetnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.