GODIŠNJICE

BHRT slavi 75. rođendan

Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu, čuvene su riječi spikera Đorđa Lukića Cige, koje su izgovorene 10. aprila 1945. godine

BHRT: U službi svih građana. BHRT

Piše: L. S. R./Avaz.ba

10.4.2020

- Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu - čuvene su riječi spikera Đorđa Lukića Cige, koje su 10. aprila 1945. godine označile početak rada Radija Sarajevo. 

Ovaj datum ubilježen je i kao datum početka rada Javnog RTV servisa u BiH, današnjeg BHRT-a.  



Važna uloga

U okviru obilježavanja 75 godina Radio-televizije Bosne i Hercegovine, od 1. do 10. aprila emitiran je "Vremeplov", podsjećanje na najbolje sadržaje.

- Javni medijski servis BiH, uz svoje osnovne funkcije da građane BiH informira, obrazuje i zabavi, ima i izuzetno važnu ulogu baštinika i čuvara historije ove zemlje, koja je prethodnih godina bilježena kroz stotine hiljada sati radijskog i TV programa, a u posljednje vrijeme i putem sredstava online komunikacije. Rijetko koja institucija u BiH ima sačuvano takvo bogatstvo materijala koji svjedoče o historiji i životu ljudi sa svih bh. prostora. Značajne godišnjice, poput ove, prilika su da se građani podsjete na najbolje sadržaje koje je BHRT proizveo u bogatoj historiji svog postojanja - izjavio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Obilježavanje 75. rođendana BHRT-a dešava se u vrijeme pandemija koronavirusa te su brojni planirani slavljenički sadržaji reducirani. Svi kapaciteti podređeni su programima vezanim za pandemiju.

Karamehedović za "Avaz" dodaje da proslava, ipak, neće izostati.

- S obzirom na trenutne okolnosti oko pandemije koronavirusa, BHRT će naknadno obilježiti ovu godišnjicu, jer 75 godina postojanja jednog medija nije nešto što treba zanemariti. Mi smo ponosni na sve što smo do sada uradili. Ovom prilikom zahvaljujem svim radnicima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju i opstanku BHRT-a sve ove godine – kazao je Karamehmedović.


Krizne situacije

Belmin Karamehmedović: Generalni direktor BHRT-a. BHRT

Govori kako posebnu važnost javni servisi u cijeloj Evropi dobivaju u vremenima krize. 

- Kao i u prethodnim kriznim situacijama, poput katastrofalnih poplava ili požara koji su u bliskoj prošlosti pogađali BiH, BHRT je bio i ostao u službi građana. U tom poslu nijedan uposlenik javnog servisa se ne štedi, jer su svi svjesni ogromne uloge koju informiranje ima u ovakvim vremenima – ističe Karamehmedović.



Opstat ćemo

S obzirom na trenutno stanje uzrokovano koronavirusom, BHRT je zatečen, bez stabilnih izvora finansiranja. Karamehmedović smatra da bi pad naplate RTV takse putem računa za električnu energiju mogao imati nesagledive posljedice za rad ovog javnog servisa. Uprkos činjenici o neizvjesnoj budućnosti BHRT-a, optimistični su u pogledu podrške, prije svega, države i svih građana koji ispunjavaju obavezu plaćanja RTV takse.

- Vjerujemo da ćemo uspjeti da opstanemo i da ćemo moći da radimo svoj posao na najbolji mogući način i tokom krize izazvane pandemijom, iako smo izloženi ogromnom pritisku zbog nedostatka finansijskih sredstava. Stručnjaci iz raznih oblasti života najavljuju da poslije pandemije u svijetu ništa neće biti onako kako je bilo tako da se i mi nadamo da će javni medijski servis dobiti pažnju kakvu zaslužuje, da će biti u prilici da funkcionira na način kako to čine skoro svi javni servisi u Evropi i da ćemo još dugo biti u službi naših građana, a nadamo se i dugoročno naći svoje mjesto u njihovim srcima – poručuje Karamehmedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.