NJUJORK

Vajnstin optužen za treći slučaj nasilja

Najnoviji slučaj odnosi se na incident u maju 2010. godine

Očekuje ga 29 godina zatvora. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2020

Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein) optužili su u petak u Los Anđelesu za treći slučaj seksualnog napada, tužioci su rekli da su započeli postupak njegovog izručenja iz Njujorka, gdje bivši filmski producent služi zatvorsku kaznu za silovanje.

Nekadašnji holivudski moćnik, koji je ubrzo nakon što je smješten u njujorški zatvor pozitivno testiran na koronavirus, ali se od tada oporavio, optužen je nedavno za još jedno krivično djelo seksualnog zlostavljanja.


Služi zatvorsku kaznu. Arhiv

Najnoviji slučaj odnosi se na incident u maju 2010. godine u hotelu "Beverly Hills", saopćilo je okružno tužilaštvo okruga Los Anđeles u izjavi uz izmijenjenu krivičnu prijavu, koja sadrži novu optužbu. Vajnstinov portparol odbio je komentirati slučaj dok ne kontaktira Vajnstinove advokate.

Više od 100 žena optužilo je Vajnstina za seksualno neprimjereno ponašanje. Sve optužbe je negirao, rekavši da su spolni odnosi bili uz pristanak. U izmijenjenoj krivičnoj prijavi, podnesenoj u petak, kaže se da je Vajnstin dirao "intimni dio" žrtve dok su je filmski producent i neimenovani suučesnik zadržavali protiv njene volje. 

Negira optužbe. Arhiv

Nijedna od tri  žena koje su Vajstina optužile u Los Anđelesu, nije identificirana u sudskim dokumentima. Bude li osuđen po izmijenjenoj optužnici, Vajnstina očekuje 29 godina u zatvoru.

Na sudu na Menhetnu osuđen je 11. marta na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada na bivšu asistenticu produkcije Mimi Hejli (Mimi Haley) i zbog silovanja Džesike Man (Jessice Mann), nekadašnje glumice u usponu. Njegova presuda predstavlja pobjedu za pokret #MeToo protiv seksualnih napastvovanja moćnih muškaraca. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.