IZ IZOLACIJE

Rade Šerbedžija: Ponekad su samoće dobre

Treba biti discipliniran i ne misliti samo na sebe

Šerbedžija: S porodicom u Barbarigi. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Glumac Rade Šerbedžija (73) sa svojom porodicom je u izolaciji u Barbarigi u Istri. Kako kaže, prije petnaestak dana izašao je iz samoinicijativnog karantina u kojem je bio nakon povratka iz Praga.

Vrijeme s unucima

Međutim, sada legendarni glumac vrijeme provodi s najdražima, sa svojim unucima, kojima pomaže oko školskih obaveza.

- Prošao sam karantin s familijom i sada se družimo zajedno. U Barbarigi smo, gdje imam vikendicu. Opet smo u nekakvoj izolaciji, družim se sa svojim unucima, oni uče školu preko interneta, ja im pomažem. Onda malo šetamo na svježem zraku i igram se s njima – rekao je Šerbedžija za „Avaz“.

A kada nije s unucima, onda snima videozapise za svoje online prijatelje.

- Snimam videe, šaljem ljudima poruke, čitam im poeziju ili pjevam pjesme i na taj način osjećam da radimo zajednički lijepu akciju optimizma, buđenja snage i dobre energije. Sretan sam kada vidim njihove reakcije. To je već na stotine hiljada ljudi koji prate taj Facebook i pišu mi poruke. Lijepo je čitati njihova mišljenja i zapažanja i kratke rečenice o njima i njihovom životu, ukusima, željama i strepnjama – kazao je Šerbedžija.

Ne žurimo mahnito

Izolaciju podnosi veoma dobro i poručuje da smo svi trebali malo odmora od brzih života i tehnologija.

- Meni nije teško. Ponekad su samoće dobre. Ako potraje, onda će biti teško. Dobro je da osjetimo ponovno vrijeme na jedan drugačiji način, da ne žurimo mahnito, da život ne upravlja nama sa svom tom tehnologijom, s obavezama, trčanjem, putovanjima avionima, presjedanjem, mijenjanjem aerodroma – istakao je Šerbedžija.

Nedostaju mu ipak prijatelji, druženja i kafane, kao i tenis, u kojem je prije pandemije strastveno uživao.

- Opet kažem, treba čovjek biti discipliniran u krajnjoj liniji, ne misliti samo na sebe, nego i na druge, jer samim tim pomažeš da se taj virus što prije pobijedi i da se spase ljudski životi – poručuje Šerbedžija.

Na kraju ističe da smo žrtve velikih zoopolisa.

- I svijet nam se čini malim, međutim, sada je, kao što Miljenko Jergović kaže, svijet ponovno postao velik, ili su neki ciljevi nedostižni, jer o njima možemo samo sanjati. Ne upotrebljavamo više svoje noge za hodanje i tišine i glavu za razmišljanje i imamo konačno mnogo više vremena za sebe same – govori Šebedžija. 

"Ines" je prešla milion

Poruke i videi koje Šerbedžija objavljuje na svom Facebook profilu pravi na nagovor svoje supruge Lenke.

- Već imam više od 60.000 pratilaca, a pregleda imam mnogo, „Ines“ je već prešla milion, a ostale pjesme su po 600-700 hiljada pregleda. Ima puno lajkova i šerova, i to je baš lijepo – iskren je glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.