PROBLEMI

Strašni zbog korone "zarobljen" u Sarajevu

Zimska garderoba već nije adekvatna, budžet mi je, također, limitiran

Milomir Kovačević Strašni. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

19.4.2020

Milomir Kovačević Strašni stigao je krajem februara iz Pariza u Sarajevo, jer je planirao upriličiti nekoliko izložbi. Od svega mu je uspjela ona 1. marta u Kulturnom centru u Visokom. Zbog pandemije koronavirusa i svega što je uslijedilo, Kovačević je ostao “zarobljen” u Sarajevu. Od ostalih izložbi nije bilo ništa, a on se snalazi.


Nespreman sam

- Naredna izložba trebala je biti 19. marta u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine o “Drinu” iz Fojnice. Na tome smo radili već desetak godina i veoma sam se radovao toj izložbi. Sve je funkcioniralo do 10. marta i tu se malo-pomalo sve počinje gasiti. Izložba je odgođena za neka bolja vremena, a ja ostadoh blokiran u Sarajevu – kaže nam poznati fotograf.

Bila je planirana izložba i o Golom otoku u Beogradu. 

- Također, i u Zagrebu o mojim prijateljima iz Pariza i našoj najdražoj kafanici “Chez Josette”... Naravno, sve je to prolongirano za kasnije – dodaje Strašni.

On je do daljenjeg u Sarajevu. 

- Srećom da su mi prijatelji Aida i Željko ostavili svoj stan tako da mogu boraviti dok ne prođe pandemija – kaže Strašni.

Dodaje da je potpuno nespreman za ovu situaciju. 

- Nemam potrebne opreme niti dovoljno filma, zimska garderoba već nije adekvatna, budžet mi je, također, limitiran. Najviše vremena provodim u stanu, gledam filmove, slušam muziku i pratim informacije na društvenim mrežama i, naravno, poštujem upute nadležnih organa i stručnjaka u vezi s krizom – ističe Strašni.

Govori nam kako po gradu uopće ne hoda.

- Izlazim samo do prodavnica za hranu – dodaje fotograf.


Milomir Kovačević Strašni. Arhiva

Umjetnost u izolaciji

Ipak, u svemu ovome nije potpuno neaktivan. 

- U saradnji s Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), napravio sam prvu virtuelnu izložbu “Nevini sveci” u sklopu projekta “Umjetnost u izolaciji”. Pokazali smo da se i u ovim uvjetima može i mora nastaviti živjeti i stvarati – ističe Strašni.

Ipak, kaže da ljudi sada imaju više slobodnog vremena da se odmore i da se posvete porodici i prijateljima. 

- I da već mislimo na vrijeme poslije korone, jer se život mora nastaviti. Sada trebamo akumulirati energiju – poručuje Strašni te dodaje da sve, ipak, najviše zavisi od nas i od toga koliko poštujemo mjere zaštite.

Prijatelji iz Francuske

- Stalno sam u kontaktu i sa prijateljima u Parizu. Tamo je situacija mnogo ozbiljnija i njima to teško pada, ali se sjećamo lijepih druženja i priželjkujemo da epidemija prođe pa da se opet družimo u našim bistroima kao i ranije – govori nam Strašni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.