IZA KULISA

Aida Čorbadžić: Život mijenja planove

Nakon bitke s karcinomom, koja je iza nje, ističe da na život gleda drugačije te da je sve čini sretnom. Napisala sam i magistarski rad. Radovali smo se 27. martu, ali viša sila...

Čorbadžić: Vrijeme u izolaciji provodi sa sinom. Mišo Prodanović

Razgovarala: L. Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

19.5.2020

Aida Čorbadžić, operna pjevačica, solistica Narodnog pozorišta u Sarajevu, na početku razgovora za „Avaz“ otkrila je da se osjeća dobro i zdravo. Nakon bitke s karcinomom, koja je već iza nje, ističe da na život gleda drugačije te da je sve čini sretnom. Priznaje da joj scena mnogo nedostaje.

- Prije samog početka izolacije ulazili smo u završne probe za našu novu premijeru „Mala Floramy“, koja je zbog novonastale situacije prolongirana do daljnjeg. Radovali smo se 27. martu, ali viša sila. Trenutno snimamo videe od kuće, koje naše vrijedne kolege iz marketinga objavljuju na stranici NPS-a u vidu mini koncerata. Međutim, ništa se ne može približiti tom osjećaju kada dišete zajedno s publikom i kolegama na sceni – iskrena je Čorbadžić.


Idemo dalje

Vrijeme u izolaciji uglavnom provodi u igri i razgovorima sa 12-godišnjim sinom i mačkom Mikijem.

- Učim i spremam nove arije, radim jogu, sviram klavir, čitam, kuham. A, konačno sam pospremila, sortirala svoje note, fotografije, dokumente. Napisala sam i magistarski rad. Tako da je divno osjetiti mir i po tom pitanju. Idemo dalje – otkrila jeoperna pjevačica.

U ovoj vanrednoj situaciji najviše joj je nedostajala rutina izlaska iz kuće, s njenim „slatkim“ obavezama.

- To, naravno, prije svega, podrazumijeva svakodnevni odlazak na probe u Narodno pozorište, čakuljanje uz kaficu s kolegama poslije proba, šetnja po gradu sa sinom nakon škole – iskrena je.



Čorbadžić sa kolegama na sceni: Opera La traviata. Mišo Prodanović

Mirisni somun

Govorila je Aida i o ramazanu, šta za nju znači ovaj mjesec i prisjetila se ramazana iz svog djetinjstva.

- Ramazan me asocira na umjerenost, poniznost, brigu o sebi, brigu o drugome i zahvalnost.

Vjerovatno jedna od najljepših strana ramazana je sama ideja čovjekovog odricanja od onoga što mu je uobičajeno i što predstavlja njegovu dnevnu rutinu.

A to sve u cilju stvaranja ljepših navika, osluškivanja nematerijalne strane sebe i dublje spoznaje svog tijela i svoje duše. Iz djetinjstva mi je ostalo u sjećanju da je mama obavezno temeljito čistila kuću pred sami početak ramazana. Hrana je, svakako, bila raznovrsnija i kvalitetnija, koju je predvodio mirisni somun. Bajrame smo provodili okruženi bližom i daljom rodbinom kod dede i majke, a uz poklone su se svakako našli neizostavna  “bajram-banka”,  i dan-danas djeci draga, pjesma, rođaci, radost, druženje, tetke, ljubav – prisjetila se Čorbadžić.

Neka druga ’normala’

Kada prođe pandemija koronavirusa, nada se da ćemo svi biti osvješteniji, brižniji i pametniji.

- Bit će to neka druga normala, iako vjerujem da smo svi, cijeli svijet, ujedinjeni u ovoj nadi i želji da se to što prije desi. Također se nadam da ćemo više misliti na budućnost naše djece te im svojim primjerom pokazati kako treba, prije svega, čuvati zajedničku nam majku planetu Zemlju – iskrena je Čorbadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.