PRIZNANJA

Džeko Hodžić osvojio prvo mjesto na online izložbi, takmičile se 42 zemlje

Ova nagrada je posebna zato što niko nije mogao utjecati na žiri i ocijenjen je kvalitet, rekao je

Hodžić: Nagrađen za djelo "Metak". Facebook

Piše: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

1.6.2020

Istaknuti bh. umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić učestvovao je na online izložbi, koja se zove ''Majdan Art'' i osvojio prvu nagradu za svoj rad „Metak“.

- “Metak“ je promjenjivih dimenzija. Postavlja se na četiri, pet i šest metara, kombinacija je slike na zidu i skulpture. Učestvovali su autori iz 42 zemlje, bilo je oko 400 djela. Izložba je sinoć otvorena, a žiri je sastavljen iz četiri zemlje. Oni se između sebe ne poznaju, tako da mi ova nagrada mnogo znači u ovom vremenu pandemije koronavirusa, kada smo svi bili na neki način onemogućeni da obavljamo svoju izlagačku djelatnost – rekao je Hodžić za „Avaz“ i dodao da se galerija Majdan Art nalazi u u Majdanpeku, a voditelj ovog projekta je Zoran Mitrović, koji je sve ovo osmislio.


Hodžić: Nagrade treba davati mladim ljudima. Facebook

Njegova izložba u Collegiumu artisticumu je zatvorena, u Podgorici je otkazana za iduću godinu ili možda za kraj godine. Tako da mu u ovom vremenu ova nagrada mnogo znači. Ovo je našem umjetniku već treća online izložba na kojoj učestvuje.

- Nagrade mi iskreno ne znače ništa, to je neko priznanje. Ovo mi je do sada trinaesta. Treba ih davati mladim ljudima. Moram biti iskren i priznati da mi je ova nagrada posebna zato što niko nije mogao utjecati na žiri i ocijenjen je kvalitet. Na izložbama i na dodjelama, u svim umjetničkim udruženjima od filma do književnosti uglavnom rade određeni lobiji i oni nagrađuju svoje pisce, umjetnike, filmove... Dakle, znači mi način na koji mi je dodijeljena, više nego što mi je dodijeljena – iskren je Džeko Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.