SVEČANOSTI

Britanski umjetnik oslikao mural s obilježjima BiH

U bojama bh. zastave oslikani su i kula u Srebreniku i stari dvorac u Ključu, a zvijezde su zamijenjene “Cvijetom Srebrenice”, simbolom sjećanja na genocid

Sa svečanog otkrivanja: Simboli bh. identiteta. Avaz

Piše: L. S. / Avaz.ba

7.3.2020

U Bosanskoj kući u Birmingemu otkriven je mural, koji je nastao kao rezultat saradnje “Bosnia UK Networka” i organizacije “Celebrating Sanctuary”. Svečano su ga otkrili gradonačelnik Birmingema Muhamed Azim (Mohammed), predsjednik Udruženja “Remembering Srebrenica” Azmi Vagar OBE (Waqar), ambasador BiH u  Velikoj Britaniji Vanja Filipović i predsjednik “BH UK Networka” Zaim Pašić.

Mural je širok šest, a visok tri metra. Avaz

Mural je naslikao umjetnik Dejvid Tomas Beri (David Thomas Barry), uz pomoć umjetnice Šahin Ahmed (Shaheen Ahmed), koja je, nakon radionice s učenicima bh. dopunske škole u Birmingemu, dobila ideju i inspiraciju.

Zajedničkim snaga osmislili su nacrt, a Dejvid ga je uspio oživjeti. Mural je širok šest, a visok tri metra.

  - Simbolizira bosanskohercegovački identitet. Počeo sam gledajući fotografije sarajevskih ćilima. Prepoznatljive sheme boja tkanina, posebno crvene, narandžaste i zelene, dale su mi inspiraciju. Na muralu su i plesači i harmonikaši, ali i djeca, koja promatraju i uče, jer upravo su najmlađi budućnost BiH, ali i Velike Britanije – pojasnio je autor murala.

Dejvid Beri: Autor murala. Avaz

 U pozadini su kula u Srebreniku i stari dvorac u Ključu, u bojama bh. zastave. Zvijezde zastave zamijenjene su “Cvijetom Srebrenice”, simbolom sjećanja na genocid.

Tu su i stećci, ali i čovjek koji maše, što simbolično označava da je svako ko uđe u Bosansku kuću dobrodošao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.