LIJEPA I USPJEŠNA

Anica Dobra slavi 57. rođendan: Kako je odoljela zamkama popularnosti

I dan-danas, oni koji su je sreli, kažu da su im koljena klecala u njenom društvu

Anica Dobra. Arhiv

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

3.6.2020

Jedna od najpopularnijih i najboljih glumica na ovim prostorima Anica Dobra danas slavi 57. rođendan. Plavokosa Anica od sredine osamdesetih godina do početka devedesetih palila je i žarila ovim prostorima i bila je tiha patnja barem svakog trećeg muškarca u bivšoj Jugoslaviji. I dan-danas, oni koji su je sreli, kažu da su im koljena klecala u njenom društvu.

Ipak, Anica se uspjela oduprijeti izazovima koje sa sobom nosi slava i ona se uglavnom spominje u kontekstu dobro odigranih rola, a karijeru je paralelno gradila u bivšoj Jugoslaviji i Njemačkoj.

Što se njenog privatnog života tiče, njega čuva kao zmija noge. Zna se da je u dugogodišnjem braku s Miodragom Sovtićem, a njihove zajedničke fotografije u javnosti faktički ne postoje. Ima jednu kćerku Minu Sovtić, koja je krenula majčinim glumačkim stopama.


Anica je ne tako davno boravila u bh. prijestonici, gdje se susrela s Anilom Gajević, direktoricom kasting agencije "Zona" i jasno je da se nešto kuha.



Anica Dobra osamdesetih godina. Arhiv

Glumica u širokom luku izbjegava pojavljivanje na događajima bez svrhe i više od toga uživa u svojoj bašti, gdje uzgaja začinsko bilje. Intervjue daje izuzetno rijetko, a u jednom od njih koji je dala za "Avaz" rekla je:

- Ko živi u prošlosti, ima veliki problem. A ko želi da živi u budućnosti, onda ima veliki strah od svega. Treba živjeti danas. Ja ne želim da se podsjetim šta je bilo kada sam imala 24 godine. Prosto hoću da idem dalje. Nagrade me nisu mimoilazile kao neke druge sjajne glumce. Ima ih i došle su kada je jedina moja najveća ambicija bila da samo neko ode u bioskop i pogleda moj film. U to vrijeme kada sam počinjala, bioskopska publika u Jugoslaviji bila je jako njegovana i voljeli su glumce. Malo sam se zakačila za zlatnu eru snimanja i učenja kako je raditi s velikima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.