ROKENROL

Dženan Hadžović: Kako preživjeti izlazak iz karantina

Među muzičarima najgore su prošli oni koji svirajući zarađuju za život i koji nemaju autorsku pozadinu

Hadžović: Nedostajali su nam druženje i zajedničko sviranje. Arhiva

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

9.6.2020

Jedna od najdugovječnijih rok grupa u Bosni i Hercegovini „Zona isključenja“ vraća se na scenu nakon što su bili nekoliko mjeseci u izolaciji zbog pandemije koronavirusa. Dženan Hadžović, frontmen i klavijaturista, iskreno kaže da je zabrinut za svoje kolege muzičare, jer su mnogi od njih na rubu egzistencije.


Instant primanja

Nasreću, članovi „Zone isključenja“ imaju svoje „ozbiljne poslove“ od kojih žive, tako da im muzika nije jedini izvor prihoda.

- Kao i sve druge, pa tako i muzička industrija, muzika i umjetnost općenito vrlo su pogođeni ovom pandemijom. Među muzičarima najgore su prošli oni koji svirajući zarađuju za život i koji nemaju autorsku pozadinu. Njima su doslovno sva instant primanja prekinuta. Da budem iskren, zabrinut sam za kolege muzičare koji kubure s tim problemom, a znam ih dosta. Zato se nadam da ćemo i taj problem uskoro prevazići - rekao je za „Avaz“ Hadžović.

Izolacija im je poremetila „malo“ planove, kao i ostatku svijeta. Ali vrijeme su iskoristili da se posvete porodici i najbližima na način koji baš i nije moguć kada je situacija „normalna“.

- S obzirom na to da nas većina ima malu djecu, nosili smo se s izazovima izolacije i zabrana koje su itekako pogodile i najmlađe - iskren je muzičar.

Na društvenim mrežama objavili su fotografiju prve probe nakon ukidanja mjera zabrane okupljanja.



Posljednja proba

Grupa „Zona isključenja“. Arhiva

- Atmosfera je bila prijatna i pomalo čudna. Vjerovatno prouzrokovana činjenicom da je ovo najduži vremenski period da se nismo uživo vidjeli. Odjednom, cijeli bend na okupu. Nedostajali su nam druženje i zajedničko sviranje - kaže Hadžović.

Budući da su prošle četiri godine od njihovog posljednjeg studijskog albuma „Trenutak, sat, godina“, publici nedostaju neke nove rok balade.

- Počeli smo raditi na novim stvarima. Jednu pjesmu smo uspjeli završiti na posljednjoj probi, dok na narednim namjeravamo raditi još dvije nove. Pa kad se potpuno vratimo u normalu, stigne i novi album. Sve što smo bili planirali za proljeće, morali smo odgoditi. Ja, da budem iskren, ne očekujem da ćemo se potpuno vratiti u normalno stanje do narednog ljeta, i tu sam optimista - rekao je.


Na led unedogled

- Imali smo jasan plan nastupa za ovo ljeto, ali je koronavirus sve poremetio. Nije da se žalimo, jer cijeli je svijet itekako uzdrman. Ali, eto, ostaje žaljenje da smo nastupe morali otkazati ili staviti na led unedogled. Bosna i Hercegovina nije izoliran balon, pa tako vjerovatno da će i kod nas stanje biti bolje  kada i u ostatku Evrope - smatra Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.