DŽEZ AMBASADOR BIH

Novi album "Lejla" Sinana Alimanovića objavljuje njujorška izdavačka kuća

nosi naziv po kompoziciji “Lejla”, nastaloj za vrijeme rata, 1992. godine u Sarajevu, a koju je Alimanović posvetio kćerki, Lejli Alimanović

Sinan Alimanović. Chris Drukker

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

19.6.2020

Novi album Sinan Alimanović International Band, pod nazivom “Lejla”, objavit će izdavačka kuća "Miles High Records" iz Njujorka. Riječ je o rafiniranoj izdavačkoj kući džez provenijencije, u vlasništvu multi-instrumentaliste, kompozitora i profesora na "The Julliard School", Marka Šermana (Sherman), autora koji je ostvario saradnje sa nekim od najbitnijih umjetnika 20. i 21. stoljeća, među kojima su Leonard Bernstejn (Bernstein), Lajza Mineli (Liza Minnelli), Toni Benet (Tony Bennett), Majkl Breker (Michael Brecker), Vinton Marsalis (Wynton)… 

Višestruko nagrađivani bh. pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer i profesor Sinan Alimanović, potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom "Miles High Records" početkom godine, te će novi nosač zvuka biti objavljen za svjetsku javnost u septembru 2020. godine.   

inan Alimanović International Band. Chris Drukker

Album “Sinan Alimanović International Band – Lejla”, bh. umjetnici snimili su u junu 2018. godine, zajedno sa nekim od najznačajnijih umjetnika savremene njujorške i globalne džez scene. Album je snimio dvostruki dobitnik Gremi nagrade Kris Sulit (Chris Sulit), u vlastitom studiju "Trading 8s Recording Studio". Osim Sinana Alimanovića, učesnici u projektu su i Harvi S. (Harvie S), kontrabasist, Viktor Luis (Victor Lewis) bubnjar, Lejla Alimanović, Džed Levi (Jed Levy), koji svira tenor saksofon, Adam Klem (Klemm) iz Slovenije, sopran saksofon.

Miks i master albuma su, također, završeni u Njujorku, od strane Harvija S., umjetnika koji je predanim radom osigurao mjesto u porodičnom stablu džez muzike, i Dejvida Kovalskog (David Kowalski), također, dobitnika prestižne nagrade Gremi.

Lejla Alimanović, kćerka Sinana Alimanovića. Chris Drukker

Novi album, bh. džez ambasadora Sinana Alimanovića, nosi naziv po kompoziciji “Lejla”, nastaloj za vrijeme rata, 1992. godine u Sarajevu, a koju je Alimanović posvetio kćerki, Lejli Alimanović. S obzirom na to da je putovanje kompozicije “Lejla” bilo iznenađujuće dugo, da je doživjela svoju premijeru tek 2010. godine u izvedbi Sarajevske filharmonije i gostujućih solista, te da je 2013. godine na takmičenju "Made in New York Jazz Competition" ovo djelo izabrano među pet najboljih džez kompozicija svijeta, Alimanović je odlučio da kompoziciju “Lejla” snimi i u malom sastavu.

Povodom realizacije novog albuma Sinan Alimanović International Band, vlasnik izdavačke kuće "Miles High Records", Mark Šerman (Sherman), izjavio je da album “Lejla” zaista izražava Alimanovićev pravi glas kao pijaniste i kompozitora.

Ovaj album realiziran je uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Asocijacije kompozitora – Muzičkih stvaralaca AMUS, kao i prijatelja projekta.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.