SFF U POSEBNIM UVJETIMA

Počasno Srce Sarajeva dobit će meksički reditelj Mišel Franko

Odavanje priznanja Franku ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju, kaže Purivatra

L. S. R. /Avaz.ba

MIšel Franko

Foto: Agencije


Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena  Mišelu Franku  (Michel Franco), meksičkom režiseru, scenaristu i producentu.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. Franku će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu „Tribute to“ (Posvećeno). 

- Odavanje priznanja Franku ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju i želim izraziti koliko podrška Sarajevo Film Festivalu tokom godina i naša saradnja znači za mene i za Festival. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaknuti djelo ovog izuzetnog filmskog stvaraoca kroz festivalski program "Tribute t"o - rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Mišel Franck, rođen 1979. u Meksiko Sitiju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svjetske pažnje. Filmovi za koje je pisao scenarij, koje je režirao i producirao uključuju “Chronic” (nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu u kamu 2015.), “Las hijas de Abril” (Aprilova kćerka) (nagrada žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Kanu 2017.) i “Despues de Lucia” / (Nakon Lucije) (glavna nagrada sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Kanu 2012.). 

  • Mirsad Purivatra

    Mirsad Purivatra

    Foto: Arhiva


Navedeni filmovi, uključujući i filmove "Danile i Ana" (2009.) i "A Los Ojos" (2014.), bit će predstavljeni u programu „Tribute to“ Sarajevo Film Festivala.

Frankova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom “Daniel i Ana”. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) bio je predsjednik žirija Takmičarskog programa – Igrani film. Njegov film “Las hijas de Abril” (Aprilova kćerka) osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Kanu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.  

Dvadeset i šesti Sarajevo Film Festival bit će održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. avgusta – na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju.

 „Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja,“ rekao je Purivatra, te dodao:  

- Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu.“

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na