MODNI BREND

"Dolce & Gabbana" slavi 35. rođendan

Sve je počelo 1985., kada su "Dolce & Gabbana" doživjeli veliki debi na modnoj sceni

Modni dvojac "Dolce & Gabbana". Agencije

Avaz.ba

3.8.2020


Jedan od najpopularnijih italijanskih modnih brendova "Dolce & Gabbana", čijim kreacijama ne mogu odoljeti ni najpoznatije dame svijeta, što u privatnom životu, što na crvenom tepihu, na modnoj je sceni već desetljećima, no nije moda jedino zbog čega su punili novinske stupce.

Modni dvojac "Dolce & Gabbana", Domeniko Dolće (Domenico Dolce) i Stefano Gabana (Gabbana), tokom desetljeća postojanja na modnoj sceni napravili su i mnogobrojne pogreške, koje se nisu odnosile na krivo skrojene skupocjene haljine i odijela, već na javne istupe i bezobrazne komentare, te pokazali njima koliko daleko njihova bahatost može ići.


Modni dvojac "Dolce & Gabbana": Modnom scenom haraju 35 godina. Agencije

Posljednji u nizu istup, a o kojem se još uvijek raspravlja, bio je onaj vezan uz Stefana Gabana koji je opleo po Kinezima, do sada jednim od najvjernijih kupaca ovog modnog brenda. Dogodilo se to u novembru 2018. godine, kada je uoči spektakularne modne revije koja se trebala održati u Šangaju modni dvojac objavio video na Weibu, najvećoj kineskoj društvenoj mreži, i na Instagramu, u kojem kineski model pokušava jesti tradicionalne italijanske specijalitete sa štapićima, uz kineskog naratora koji seksualno insinuira da je hrana 'prevelika za nju'.

Sporni video u manje od 24 sata maknut je s društvenih mreža. Sve je počelo 1985., kada su "Dolce & Gabbana" doživjeli veliki debi na modnoj sceni i sve do danas ostali su jedan od najutjecajnijih modnih brendova svih vremena, rame uz rame uz ostale italijanske dizajnere. Njihova strast i opsjednutost italijanskom kulturom vidljivi su u njihovom dizajnu koji je osvojio čitav svijet.

Domenico Dolće rođen je nedaleko od Palerma u porodici koja se bavila prodajom odjeće i od najmanjih je nogu bio uključen u sve, učeći o modi, ali i onom najvažnijem - kako učiniti kupca sretnim.

S druge strane, Stefano Gabana rođen je na sasvim drugoj strani Italije, nedaleko od Milana, a njegova je prva ljubav bila umjetnost te je studirao grafički dizajn. S vremenom je otkrio svoju strast - modu - i u potpunosti se okrenuo tome. Njihov prvi susret dogodio se kod jednog dizajnera, kojem su obojica pomagala, a ubrzo su počeli sarađivati, izmjenjujući ideje i smišljajući kreacije. Nije prošlo dugo i etiketa "Dolce & Gabbana" lansirana je u modni svijet, a ubrzo su i predstavili svoju modnu viziju na Sedmici mode u Milanu 1985. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.