AMERIKA

Šest novih optužbi protiv Harvija Vajnstajna

. Ako se ispostavi da je svih 11 optužbi bilo istinito, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od 140 godina, odnosno doživotni zatvor

Harvi Vajnstajn. Agencije

L. S. R.

4.10.2020

Ročište za izručenje filmskog mogula Harvija Vajnstajna (Harvey Weinstein, 68)iz Njujorka zakazano je za decembar. Ako se ispostavi da je svih 11 optužbi bilo istinito, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od 140 godina, odnosno doživotni zatvor.


Silovanje u hotelu

Vajnstajna terete za šest dodatnih optužbi za seksualno zlostavljanje, potvrdio je državni tužilac iz Los Anđelesa, piše BBC. Protiv Harvija do sada je podneseno ukupno 11 tužbi za seksualne napade.

U martu je dobio 23 godine zatvora. Proglasili su ga krivim za počinjenje prvostepenog krivičnog djela nad jednom ženom te za silovanje trećeg stepena za drugu ženu.

Posljednje optužbe navode kako je silovao ženu u hotelu u Beverli Hilsu između 2004. i 2005. godine, a potom je dva puta silovao drugu ženu u novembru 2009. te godinu dana kasnije.


Harvi Vajnstajn. Agencije

Imao koronu

Nekadašnji holivudski moćnik bio je pozitivno testiran na koronavirus ubrzo nakon što je smješten u njujorški zatvor. 

U međuvremenu se oporavio, no on ima i druge zdravstvene probleme, uključujući dijabetes i visok pritisak.

Potpuno go

Trenutno ga terete za tri krivična djela silovanja te tri prisilna oralna snošaja koja su se dogodila između 2004. i 2010. godine.

- Harvi je za svaku optužbu tvrdio da su svi fizički susreti u njegovom životu bili sporazumni. To se nije promijenilo - rekao je Vajnstajnov portparol.

Jedna od djevojaka ispričala je i kako je izgledao njihov susret kada ju je Vajnstajn pozvao u svoju hotelsku sobu.

- Stao je ispred mene potpuno go. Osjećala sam se zarobljeno. Govorila sam „ne“ sve vrijeme - ispričala je anonimna manekenka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.