ODLAZAK PJEVAČA

Bogata karijera Kiće Slabinca: Hit "Plavuša" posvetio je bankovnoj službenici, tek kasnije doznao da je udata

Umro jutros u zagrebačkoj bolnici u 77. godini

Kićo Slabinac. Arhiva

L. S. R.

13.11.2020

Prijatelji, kolege i poštovaoci opraštajus se od Krunoslava Kiće Slabinca, koji je umro jutros u 77. godini u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca,

Osječki kantautor ostat će upamćen po svom djelu kao i živopisnoj biografiji. S podjednakom je lakoćom od samih početaka savršeno plivao i u rock i narodnim vodama, doživljavali su ga kao ozbiljnog muzičara  koji je aurađivao s legendama na potezu od Zdenka Runjića do Arsena Dedića, ali i zabavljača koji je savršeno znao pogoditi ukus najširih masa. Bio je podjednako uspješan kao izvođač izvorne, autorske muzike, ali i kao neko tko je ostvario solidnu karijeru prepjevima hitova Toma Džonsa (Jones) i Elvisa Prislija (Presley).

Rođen je 28. marta 1944. u Osijeku. 

Počeo je nastupati još pedesetih pod umjetničkim imenom Little Rocky, a zahvaljujući komšiji otkrio je rokenrol. Nadimak Kićo dobio je prema istoimenom liku iz crtanog filma kojeg je volio imitirati, a nadimak mu je dala njegova sestra.

Njegova prva ploča bila je legendarna "Plavuša" (inače, pjesma posvećena bankovnoj službenici za koju je tek kasnije doznao da je u braku i ima i dijete), a bio je to ogroman uspjeh i jedna od pjesama koje su mu obilježile karijeru.

Evrovizijski nastup imao je 1971. sa pjesmom "Tvoj dječak je tužan", s kojom je osvojio 14. mjesto.

Uslijedili su još mnogi drugi hitovi: "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene" i "Tri slatke riječi", a Slabinac je ubrzo postao jedna od najvećih zvijezda regionalne glazbene scene.

Taj uspjeh rezultirao je naletom samopouzdanja zbog kojeg je sredinom sedamdesetih odselio u SAD s nadom da će tamo ostvariti svoj muzički uspjeh. No američka (i svjetska) karijera nije mu suđena. U Njemačkoj je također započeo karijeru u izdavačkoj kući Phonogram Philips, gdje su mu dali umjetničko ime Štefan Andrić, ali bilo je to preveliko tržište za stranca.

Neuspjesi na stranu, iz inozemstva se vratio sa svojim najvećih hitom.


KIćo Slabinac. Arhiva

Naime, u Americi je upoznao Mirjanu Antonović s kojom je ušao u strastvenu vezu i posvetio joj pjesmu, "Zbog jedne divne crne žene",piše "Index.hr".. Pjesma je postala hit, ali veza nije opstala. Ona je u svojoj knjizi kasnije priznala da je Kićo bio njena najveća ljubav, a on joj pak nikada nije oprostio zbog ružnog prekida iako su se godinama kasnije ponovno susreli i ostali u dobrim odnosima.

Nakon povratak iz SAD-a uslijedio je još jedan veliki preokret u karijeri i Kićo se okrenuo izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici. To mu osigurava veliki uspjeh i gostovanja na gotov svim festivalima zabavne glazbe, gdje na nekima osvaja i prvo mjesto. Osim toga, sarađuje i s nekim od najvećih imena domaće scene kao što su: Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i mnogi drugi.

Međutim, s uspjehom dolaze i brojni problemi pa su mu se česta izbivanja odrazila na brak i porodični život. Kao što je sam mnogo puta izjavio, 1989. bila je presudna godina. Razveo se od supruge, sud je djecu dodijelio majci, a nedugo zatim Slabincu je preminula i majka.

Croatia Records 2006. godine izdaje dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojemu se nalaze njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih poput "Kad čujem tambure", "Hej, bećari", "Vesela je Šokadija", "Seoska sam lola", "Ako zora ne svane", "Otiš’o je s mirisima jutra", "Inati se Slavonijo", "Slavonijo, ja sam tvoje dijete" i mnoge druge.

Ove godine u medijima se pojavio zbog nesretne rutinske operacije koja se zakomplicirala. Uslijedile su još dvije, a liječnici su donijeli odluku da se pjevač stavi u induciranu komu.

Duško Lokin, njegov menadžer za inozemstvo, u suzama je izjavio:

- Svi smo očekivali za par dana da će izaći i da će biti sve dobro, a onda sam doznao od svojih prijatelja, od Ivana, njegovog sina, da situacija se ne odvija onako kako bi trebala. Danas sam doznao da je na respiratoru. Sad zašto, što, ja to ne znam. Ja mu šaljem svaki dan poruke, ali vidim da on to ne otvara", izvijestio je RTL u srpnju, otkad se Kićo nalazio na liječenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.