PJEVAČ TEK PROHODAO

Enes Begović za "Avaz": Tražen sam kao Mesi

Zbog nerada i nemara onih na vlasti, najdraži nam gube živote

Begović: Kada je u pitanju neslavni rekord, tu smo prvi, a kada treba uraditi nešto pozitivno, nigdje nas nema. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

17.4.2021

Pjevač narodne muzike Enes Begović krajem januara je povrijedio nogu, zbog čega je mjesecima nosio gips.

Kako je rekao u razgovoru za „Avaz“, pukla mu je Ahilova tetiva na fudbalskom terminu.

Ozbiljnost situacije

- Mi, muzičari i pjevači, organizirali smo tu jednu lijepu priču, reprezentacija estrade Bosne i Hercegovine. Međutim, sada mi je ostalo samo da budem selektor ili u stručnom štabu. Neću više moći šutati loptu. Pukla mi je Ahilova tetiva. Jako dugo sam bio u gipsu, od januara. Jučer (prekjučer, op. a.) sam prohodao, moram vam uzeti muštuluk. To je jedna od najtežih sportskih povreda, a, evo, zadesi pjevača. Dobio sam toliko poruka, kao da sam, daleko bilo, Mesi (Messi) - kroz smijeh nam govori Begović.

Zahvalan je ljekarima i prijateljima koji su mu pomogli da u što kraćem roku sanira povredu.

Kada su u pitanju pandemija koronavirusa i muzička scena, Begović kaže da je situacija delikatna u cijelom društvu.

- Tako i kod nas, muzičara i pjevača. Što se tiče moje branše, mislim da smo mi najviše izloženi tome, osim ugostiteljskih radnika. Ali mislim da se ne trebamo žaliti jer, ipak, najveći teret podnose ljudi koji su direktno involvirani, a to su medicinski radnici. Krajnje je vrijeme da shvatimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i da zaštitimo sebe, jer tako štitimo i druge - kaže Begović.

Begović: Ramazan doživljavam kao poklon svima nama. Arhiv

Poručio je onima koji su na vlasti, a koji se, kako kaže nažalost, pitaju za sve i koji su najodgovorniji za situaciju u kojoj se BiH nalazi, da trebaju početi voditi računa o ljudima.

- Zbog njihovog nerada i nemara, dolazimo u poziciju da nam najdraži gube živote, da budemo bolesni. Kada je u pitanju neslavni rekord, tu smo prvi, a kada treba nešto pozitivno, nigdje nas nema. Volio bih da ovo konačno krene nabolje. Vječiti sam optimista i mislim da će sve ovo u najskorije vrijeme, ako Bog da, proći - kaže bh. pjevač.

Begović uživa i u svetom mjesecu - ramazanu, koji smatra najljepšim, a misli da bi trebao to biti svima onima kojima je stalo do lijepih trenutaka u životu.

Lak post

- Ja ga doživljavam kao poklon svima nama, ali i da malo povedemo računa o sebi, da se ljudi, koji su možda zalutali, vrate na pravi put, da malo drugačije razmišljamo o životu. Već smo se naučili na koronu, tako da neće biti neke velike razlike, jer smo naučili i na ramazan u pandemiji, naviknuli smo i na to. Što kaže jedna moja stara pjesma “Sve može čovjek živ“. Prilagođavamo se - govori Begović.

Dodao je da smo, inače, poznati kao narod koji se može lako prilagoditi svemu, i lijepim stvarima i nedaćama, te da to nije ništa novo.

- Svima onima koji poste želim da što lakše isposte, da dočekamo Bajram svi zajedno u nekom ljepšem ozračju i da poručim svim ljudima dobre volje da je konačno došlo vrijeme da počnemo štititi ljubav, a ne mržnju i da počnemo voditi dijaloge koji su budućnost i perspektiva BiH, da se što više uvažavamo i brinemo jedni o drugima - zaključuje Begović.

Prebolovao COVID-19

- Imao sam susret s koronom. Prebolovao sam je. Imao sam tu sreću, ako to može tako da se nazove, da dobijem blaži oblik. Tek kada sam otišao da uradim test na antitijela, onda su mi rekli da sam preležao. Nisam ni znao da sam imao niti sam imao simptome, osim što sam izgubio čulo mirisa. To me i ponukalo da uradim test. Iako sam prethodno radio četiri ili pet testova, svi su bili negativni - kaže pjevač narodne muzike.

Još nije kasno

- U početku je bilo negatora koronavirusa, a onda i ovih što su u antivakcinalnom pokretu, kako ja to nazivam. Pokazalo se da je sve to neopravdano, imamo veliki broj mrtvih. Suosjećam se sa svim porodicama koje su izgubile nekoga u ovoj pandemiji jer je ovo zaista jedna pošast o kojoj niko nije mogao ni da sanja. Moramo se uozbiljiti, još nije kasno za to - poručio je Begović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.