RAZVELI SE 1996. GODINE

Prije 40 godina vjenčali se princ Čarls i Lejdi Di: Noć prije prolivene suze, ni traga od bajke

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je nekoliko puta pokušala sebi da oduzme život

Spektakularno kraljevsko vjenčanje u Londonu. Arhiv

N. Aj.

29.7.2021

Na današnji dan prije 40 godina, odnosno 1981. godine, lejdi Dajana (Lady Diana) se udala za princa Čarlska (Charles) u katedrali svetog Pavla u Londonu. Njihovo vjenčanje, mnogi kažu spektakularno, pratilo je više od 700 miliona ljudi širom svijeta. Čarls, koji je od Dajane bio stariji 12 godina, djelovao je presretno, kao i princeza koja je mislila da započinje savršeni život kao u bajkama.

Ljubavi u početku nije manjkalo. Međutim, tokom kasnijih godina, ispostavilo se da je brak princeze Dajane i princa Čarlsa bio sve samo ne sretan — varali su jedno drugo, u javnosti su jedva komunicirali i izgledali nesretno što uopće stoje zajedno, nizali su se skandali, a sve je to trajalo do 1996. godine, kada su se konačno razveli.

Na dan vjenčanja izgledali sretno. Arhiv

Od samog početka, mediji su kasnije pisali, brak je bio osuđen na propast. Jedan od glavnih razloga je bila Kamila Šand (Camilla Shand), u koju je Čarls bio zaljubljen.

Interesantno je i to da, iako su dosta razgovarali telefonom, Čarls i Dajana zapravo se nisu viđali. Sreli su se tek 12 puta prije nego što je princ zaprosio mladu ljepoticu. Prema pisanju određenih medija, Čarls je noć prije vjenčanja bio neutješan, te je cijele noći plakao jer se ženi Dajanom, a ne Kamilom.

Novopečeni mladenci su prvu bračnu noć proveli u dvorcu pokojnog lorda Mauntbatena (Mauntbatten) nakon čega su krstarili Mediteranom kraljevskim brodom "Britania".

Noć prije vjenčanja Čarls je navodno plakao jer ne ženi Kamilu. Arhiv

Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama (William) i Herija (Harry), koji su drugi i treći u redu za nasljedstvo britanskog prijestola. 

Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala kraljicu u inostranstvu. Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podršci Međunarodnoj kampanji zabrani mina. Održavala je vezu sa desetinama humanitarnih organizacija uključujući londonsku bolnicu Velika Ormondova ulica za djecu, kojom je predsjedavala od 1989. godine. Ostat će upamćena i po tome što je na televiziji dodirnula čovjeka oboljelog od HIV-a, rušeći tako predrasude da se taj virus može prenijeti dodirom.

Ali, iako je djelovala ispunjeno, ona je godinama bila nesretna. Od bajke nije bilo ni traga.

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je nekoliko puta pokušala sebi da oduzme život. Endru Morton (Andrew) je 1992. godine izdao knjigu "Dajana: njena istinita priča". U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa s Kamilom Parker Boulz, koja je tada bila u braku, ali je pisao i Dajaninim problemima i braku koji je na korak od raspada.

Princ Čalrs i Lejdi Di. Arhiv

I Dajana je bila sklona aferama.

U intervjuu koji je dala svom profesoru Piteru Setelenu (Peter Settelen) 1992–1993. otkrivene su mnoge tajne pokojne princeze. Tada je priznala da je zaljubljena u jednog člana osoblja, kraljevskog policajca, Barija Manakija (Barry Mannakee). Ne samo što je dobio otkaz kada je skandal otkriven, već je i nastradao u saobraćajnoj nesreći 1987. godine. Dajana je bila ubjeđena da je njen ljubavnik likvidiran.

Također je u intervjuu rekla da je bila kod kraljice 1986. da joj traži pomoć nakon što je saznala da je Čarls nastavio da se viđa s Kamilom. Kraljica joj je odgovorila: "Ne znam šta bi trebalo da uradite. Čarls je očajan". Prije susreta s kraljicom presjekla je sebi vene, a u trudnoći sa Vilijamom bacila se niz stepenice Bakingemske palače.

Čarls i Lejdi Di su se konačno razveli u novembru 1996. godine. A Dajana je poginula u saobraćajoj nesreći godinu kasnije, i dalje pod nerazjašnjenim okolnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.