SJEĆANJE NA GLUMICU

Danas bi Milena Dravić slavila 81. rođendan: Mnogi su joj pisali pjesme, a ona je voljela samo svog Gagu

Ulogu u prvom filmu "Vrata ostaju otvorena" dobila je nakon što je reditelj František Čap ugledao kao manekenku na naslovnici tog časopisa

Dravić: Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Agencije

L. K. P.

5.10.2021

Milena Dravić, diva jugoslovenskog i evropskog filma, da je živa danas bi slavila 81. rođendan. Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Prije nego što je ušla u svijet glume otišla je s prijateljicama na audiciju za manekenke. Odabrali su djevojke, a Milena je sjedila u ćošku. Prišao joj je neki čovjek i upitao bi li nosila modele za djecu.

-Rekla sam da moram pitati roditelje. Kući su me napali zato što sam uopšte otišla na audiciju bez njihovog pristanka, a onda dopustili da nosim revije. Moja prva naslovnica, u capri hlačama i s kosom vezanom u rep, bila je naslovnica časopisa "Duga'”, prisjetila se jednom prilikom Milena.


Nikolić i Dravić: Simbol vječne ljubavi. Agencije


Ulogu u prvom filmu "Vrata ostaju otvorena" dobila je nakon što je reditelj František Čap ugledao kao manekenku na naslovnici tog časopisa. Pozvao je na audiciju, probno snimanje, da bi joj onda dao glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Drugu je ulogu dobila na ulici. Zaustavila je žena i pitala bi li glumila u “Diližansi iz snova”. Bila je to rediteljica Soja Jovanović.


Igrala je zatim u filmovima "Zajednički stan", "Bolje je umeti", "Uzavreli grad" i "Leto je krivo za sve", a prvi susreti sa glumom doveli su je do odluke da upiše Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, a kao studentkinja igrala je u filmu "Prekobrojna", za ulogu Ranke nagrađena je Zlatnom arenom u Puli. Igrala je zatim u "Kozari", filmu "Čovek nije tica" sa Evom Rasom, a onda i u "Jutru" sa Ljubišom Samardžićem. Za ulogu Slobodanke nagrađena je Zlatnom ružom na Filmskom festivalu u Venecijii, a onda sa Ljubišom progašena za filmski par godine.

Uslijedila je njena uloga u još jednom filmu Puriše Đorđevića, u "Kros kontriju". Tada zbog te uloge trenirala trčanje. Glumila je i u filmu "Bitka na Neretvi" koji je bio kandidat u trci za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.



Milena Dravić i Dragan Nikolić. Agencije

Milena je sedamdesetih godina bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mjesec dana. Godinama kasnije, njena profesorica Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj "Prekobrojna" bude njen diplomski rad, ali ona nije htjela.

Postala je članica Ateljea 212, a od sedamdesetih do devedesetih glumica je odigrala briljantne role i osvajala najprestižnija priznanja.

Milena je dobitnica mnogih nagrada.

Arsen Dedić posvetio joj je pjesmu "Milenu" čime je bila ganuta. Dušan Makavejev je napisao "Traktat o Mileni", a glumac, pisac i pjesnik Ljubiša Bačić-Baja pjesmu "A ja bez tebe", koju je otpjevala Viktorija.



Samardžić i Dravić: Proglašeni za filmski par godine. Agencije

Dragan Nikolić bio joj je ljubav za cijeli život. O njihovoj ljubavi pričali su cijeli Balkan i cijela bivša Jugoslavija. Vremena su se menjala, ali je priča o njima ostala jedna od najvećih.

Poznati glumački par je život spojio 1969. na snimanju filma "Horoskop". Milena je u to vrijeme već bila velika zvijezda, a Dragana su uspjesi tek čekali, a kada bi prijateljima pričao sa kime je u vezi, mnogi mu nisu vjerovali.

Povjerovali su svi da su njih dvoje u ljubavi nakon njihovog venčanja 1971. godine.

Kada su snimali film "Kako su se volele dve budale" , u pauzama snimanja otišli su da se vjenčaju u Opštini Vračar, kuma na vjenčanju bila je glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Supružnici su i sarađivali, a njihov zajednički TV šou "Obraz uz obraz" jedan je od najkreativnijih i najgledanijih . Dragan Nikolić je preminuo 2016. u Beogradu. Milena Dravić je umrla prije tri godine navršivši 78. godina života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.