UMJETNIK DENI BOŽ

Dobojlija uljepšava grad muralima Silvane Armenulić, Novaka Đokovića, Ljubiše Samardžića...

Nakon što pristanak za mural daju stanari, odobrenje daje nadležni gradski organ

Piše: H. Čalić

18.7.2021

Mural Ljubiše Samardžića. H. Čalić

Prije sedam godina, nakon katastrofalnih poplava, slikar Deni Božić, sasvim slučajno je krenuo sa slikanjem murala na fasadama dobojskih stambenih zgrada, što je bilo gotovo pravo čudo. 

Do sada je izradio preko stotinu murala poznatih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije. Od glumaca, pjevača, naučnika, sportista...

Ima i mural Tesle

Krenuo je iz rodnog Doboja, uradivši mural poznate pjevačice Silvane Armenulić. Do nje su književnici Branko Ćopić i Meša Selimović, dok je na uglu zgrade danas najbolji teniser svijeta Novak Đoković. Tu negdje je i Nikola Tesla. 

Deni je naslikao i murale Ljubiše Samardžića, Džeja Ramadanovskog, Miodraga Petrovića Čkalje, Pavla Vujisića, Dragana Nikolića i Milene Dravić, Alekse Šantića, Ive Andrića, Bate Živojinovića i nekoliko pjevača zabavnjaka.

Stresan posao

Kazao je da slikanje murala često predstavlja i stresan posao, jer se radi na otvorenom, javnom prostoru, za što često trebaju ljestve, a ponekad i skela za murale velikih dimenzija. Da bi mural „osvanuo“ na stambenoj zgradi, svoju saglasnost daju stanari, a odobrenje nadležno odjeljenje gradske uprave.

Sve u svemu, murali su ukras Doboja, grada na tri rijeke, kojeg između ostalog krasi i Tvrđava, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, Muzej i gradski Trg.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.