GLUMAČKA LEGENDA

Mira Banjac danas slavi 92. rođendan: Kad me reditelji zovu, znam da me trebaju

Banjac je svoje uloge žene iz naroda, što su njena najuspjelija glumačka dostignuća, najčešće ostvarivala svojevrsnim humorom

Banjac: Još uvijek glumi. Agencije

Piše: L. K. P.

4.11.2021


Glumačka diva Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine i danas slavi 92. rođendan. Što je najvažnije zdravlje je dobro služi i još uvijek nema namjeru da odustane od glume. Nedavno je bila angažirana na humorističkoj seriji "Advokado" rame uz rame sa Mirjanom Karanović. Na društvenim mrežama Karanović je dijelila fotografije sa snimanje, gdje se moglo vidjeti da se dobro zabavljaju na setu.

Banjac je svoje uloge žene iz naroda, što su njena najuspjelija glumačka dostignuća, najčešće ostvarivala svojevrsnim humorom. Osim u pozorištu, gdje je dobila niz priznanja, igrala je i u nizu TV drama i serija, te filmskih ostvarenja.


Zapamćene su njene uloge u filmovima “Čuvar plaže u zimskom periodu” Gorana Paskaljevića, “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, “Ne naginji se van” Bogdana Žižića, “Sjećaš li se Dolly Bell” Emira Kusturice, “72 dana” Danila Šerbedžije, “Zvizdan” Dalibora Matanića te u TV serijama “Marija” Stipe Delića, “Vratiće se rode” Gorana Gajića...


-Ja nisam bila atraktivna glumica, nikada nisam bila zvijezda. Postupno sam se razvijala, kao rijeka ponornica. Ja sam mala, niska rastom, nemam nijednu harizmatičnu crtu, i morala sam se svojski truditi sa svojim kratkim rukama, kratkim nogama i malim očima. Nikad nisam rekla režiseru ili kamermanu: "Molim vas, dobro me snimite!". Znala sam se "poništiti" za svaku ulogu, bez imalo kompleksa i taštine. Kako sam karakterna glumica, rano sam shvatila da je to ono čemu trebam težiti. Jedino je moja majka patila zbog toga što su moje kolegice Ružica Sokić i Vera Čukić lijepe i dotjerane, a ja mala i neugledna. No Bog me poštedio taštine da ne zavidim lijepim glumicama s dugim nogama. Nikada nisam tražila ulogu. I nikada mi ništa nije uskraćeno. Uvijek su me našli, a kad me reditelji zovu, znam da me trebaju. Nisam konfliktna osoba, i u 45 godina u pozorištu nisam se posvađala ni s jednim kolegom, izjavila je svojevremeno u jednom intervjuu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.