PORODIČNE TAJNE

Vil Smit otkrio: Razmišljao sam da ubijem oca

Zastao sam na vrhu stepenica. Mogao sam ga gurnuti dole i lako se izvući

Vil Smit. Agencije

L. S. R.

4.11.2021

Magazin "People" objavio je isječak iz autobiografije Vila Smita (Will Smith)koja izlazi 9. novembra. U njemu Smit otkriva bolne porodične tajne, uključujući traumatični incident iz djetinjstva koji uključuje njegovog pokojnog oca.

Na početku knjige Smith opisuje kompliciran odnos koji je imao sa svojim ocem  koji je odgajao Vila i njegovih troje braće i sestara u Filadelfiji, zajedno s njihovom majkom.

- Moj otac je bio nasilan, ali je također bio na svakoj utakmici, predstavi i recitalu. Bio je alkoholičar, ali je bio trijezan na svakoj premijeri svakog mog filma. Slušao je svaki album. Posjetio je svaki studio. Isti intenzivan perfekcionizam koji je terorizirao njegovu porodicu stavljao je hranu na stol svake večeri mog života - otkriva čuveni glumac.

Također piše da mu je zastrašujuć čin nasilja kojem je svjedočio kao dijete zauvijek promijenio život:

- Kada sam imao devet godina, gledao sam kako je moj otac udario moju majku u glavu toliko snažno da se srušila. Vidio sam kako je pljunula krv. Taj trenutak u toj spavaćoj sobi, vjerojatno više nego bilo koji drugi trenutak u mom životu, definirao je ko sam.

Smitovi roditelji razišli su se kada je bio tinejdžer i razveli se 2000. godine. Unatoč tome što je održavao blizak odnos s ocem, glumac piše da je njegov bijes koji je proizašao iz tog incidenta ponovno isplivao na površinu desetljećima kasnije, dok se brinuo za oca, koji je imao rak. 


Vil Smit. Agencije

- Jedne noći, dok sam gurao njegova kolica iz spavaće sobe prema kupaonici, u meni se pojavila tama. Put između dvije sobe prolazi uz vrh stepenica. Kao dijete uvijek sam sebi govorio da ću jednog dana osvetiti svoju majku. Kad budem dovoljno velik, kad budem dovoljno jak, kad više ne budem kukavica, da ću ga ubiti - rekao je Smit.

Prisjeća kako je u tom trenutku pomislio da ubije svog oca.

- Zastao sam na vrhu stepenica. Mogao sam ga gurnuti dole i lako se izvući. Kako su se desetljeća boli, ljutnje i ogorčenosti povlačila, odmahnuo sam glavom i odvezao oca u kupaonicu - pojašnjava glumac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.