NAJBOLJA EVROPSKA GLUMICA

Jasna Đuričić za "Avaz": Znala sam da ćemo dobiti nagrade, jer, i pored svega, vjerujem u Evropu

Ove nagrade potvrđuju to da se radi o kvalitetnom filmu, kazala je Đuričić, između ostalog

Đuričić: Moraš da budeš tri puta bolji nego svi ostali koji su Evropljani.. Arhiv

Piše: L. K. P. - N. Aj.

11.12.2021

Uloga Aide u "Quo vadis, Aida?" obilježila je karijeru srbijanske glumice Jasne Đuričić koja je večeras proglašena najboljom evropskom glumicom na dodjeli Evropskih filmskih nagrada.

Ona je u Sarajevu, zajedno s rediteljicom Jasmilom Žbanić, producentom Damirom Ibrahimovićem te suprugom Borisom Isakovićem, koji također igra u "Quo vadis, Aida?", pratila dodjelu ovih prestižnih nagrada i na kraju se zasluženo radovala.

Fantastični su utisci i malo je reći da smo svi sretni. Maloprije sam govorila o tome da je najgluplje pričati da si znao da ćeš dobiti nagradu, ali ja sam nekako za ova tri priznanja znala. Moguće zbog toga što i dalje, pored svega, vjerujem u Evropu. Pokušavam da budem opuštena u tom smislu i da svjesno posmatram naš zajednički rad. To je, bez lažne skromnosti, snažan i veliki film, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U tom smislu sam očekivala nagrade. To nije moralo da se dogodi, ali, eto, ipak se desilo - kazala je Đuričić za portal "Avaza" nakon dobijenog priznanja.


Smatra da je za sve s ovih prostora potreban desetostruki trud da "bi negdje pobijedili i osvojili nagrade".

- Moraš da budeš tri puta bolji nego svi ostali koji su Evropljani. Mi jesmo Evropljani, ali uvijek nekako na repu. Ove nagrade potvrđuju to da se radi o kvalitetnom filmu i preko koga niko nije mogao da "klikne" i glasa za svog sunarodnika - kazala je Đuričić.

Sama činjenica da je došla u Sarajevo kako bi pratila dodjelu nagrada znači i njoj, kao i bh. publici.

- Drago mi je, jeste. Imali smo nesreću od samog starta s ovih filmom. Tokom snimanja nas je zadesila pandemija koronavirusa, nismo niti imali zajedničku premijeru, gdje su prisustvovali apsolutno svi. Imam osjećaj da je ovo neki krug koji se završava s Evropskom filmskom akademijom. Potrefilo se da smo u ovom trenutku svi slobodni i skupili smo se u Sarajevu da budemo zajedno i tu priču, na neki način, završimo - istaknula je Đuričić.

Ona je u svom govoru pred Evropskom filmskom akademijom rekla da je ovim priznanjem zvanično postala evropska glumica, za šta smo je i pitali.

- Ne bih sada da pričam napamet. Ali koliko ja znam, niko od mojih koleginica nije dobio tu nagradu. Sigurno nakon raspada Jugoslavije da sam ja prva, ali nisam sigurna za vrijeme Jugoslavije je li neka od jugoslavenskih glumica dobila tu nagradu. Ali, ako nisam prva, onda sam druga. To je velika čast - kroz smijeh nam je rekla Đuričić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.