HOLIVUDSKA DIVA

Svjetski ekskluziv / "Avaz" donosi intervju sa Skarlet Johanson: Bono Voks mi je ostvario san

Kao glumica, na neki način imate dva alata: fizički izgled i glas

Piše: Nerma Ajnadžić

25.12.2021

Johanson: Oduvijek uživala u “glasovnoj glumi“. ©ABImages

Sjajna animirana franšiza studija „Illumination“ donosi novi nastavak priče o Basteru Munu (Buster Moon) i njegovoj zvjezdanoj ekipi, uz svjetske muzičke hitove Šona Mendesa (Shawn Mendes) i kultnog rok-sastava U2. Animirani film „Pjevajmo 2“ u kina širom Bosne i Hercegovine stigao je 23. decembra, baš u vrijeme novogodišnjih praznika.

I sam Bono Voks (Vox) glumi u ovom ostvarenju, odnosno posuđuje glas rok-lavu Kleju Keloveju (Clay Calloway), koji je u „Pjevajmo 2“ zvijezda koja se povukla prije više od 10 godina nakon velikog gubitka - smrti supruge.

Teški trenuci

Njemu pomaže Eš (Ash), ženka dikobraza (bodljikavo prase) kojoj glas posuđuje, ni manje ni više, nego Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), koja je i sama prošla kroz teške trenutke, zbog čega ostavlja svog dečka Bastera Muna, kojem glas daje Metju Mekonahej (Matthew McConaughey).

Upravo holivudska zvijezda Skarlet Johanson govori u ovom ekskluzivnom intervjuu, koji je za “Dnevni avaz” omogućio „Una Film“, distributer filma studija „Universal“.

Ono što započinje kao san o velikom uspjehu, kako stoji u najavama ovog animiranog filma, postaje emotivni podsjetnik na moć muzike koja liječi i najslomljenija srca.

„Pjevajmo 2“ je poseban film, s kojim se publika širom svijeta može povezati. Šta mislite zašto?

- Jer mislim da je film privlačan za više generacija, likovi su veoma simpatični i ima puno humora. Također, veoma je uzbudljiv, ima nevjerovatan soundtrack. U priči postoji veliki problem, ali mi idemo da ga rješavamo, a sve što želite jeste da ovi likovi pobijede.

Jeste li bili uzbuđeni što se vraćate da radite na ovom nastavku?

- Da, čekala sam da radim na ovom nastavku posljednjih četiri ili pet godina! Uvijek rado pričam o nečemu na čemu sam radila, ali je sjajno kada znate da postoji takav ugrađeni entuzijazam za to i da se ljudi raduju što će to vidjeti. Dakle, bilo je uzbudljivo biti dio nečega što se dugo očekivalo.

Johanson: Volim raditi nešto što izgleda kao da je to neka zagonetka koju morate riješiti - Avaz
Johanson: Postoji veliki problem, ali mi idemo da ga rješavamo - Avaz
Johanson: Ostvario mi se san - otpjevala sam duet s Bonom Voksom - Avaz
Johanson: Oduvijek uživala u “glasovnoj glumi“ - Avaz
Skarlet Johanson, Riz Viterspun i Tori Keli - Avaz

U sjeni dečka

Igrate Eš, rokerskog dikobraza. Kako vidite evoluciju svog lika kroz ova dva filma?

- U prvom dijelu ona ima neku vezu koja je sputava i još nije pronašla svoj glas, jer, kao da živi u sjenci svog dečka, koji je nekakav kreten. Ali tada, konačno, dobiva dovoljno samopouzdanja da ga odbaci, kreće na put samootkrivanja i pronalazi svoj glas. Dakle, ona zaslužuje mjesto za stolom, a inspirativno je gledati to putovanje, odnosno kako stiže do toga. U „Pjevajmo 2“ ona koristi to iskustvo kako bi pomogla drugom umjetniku da ponovo otkrije svoj glas i ponovo pronađe svoj identitet i uporište nakon ogromnog gubitka. Mislim da je to čin vrijedan divljenja i da ona ide vrlo inspirativnom putanjom.

Šta Vam se sviđa kod nje?

- Sviđa mi se njen “suhi” smisao za humor i koliko je dobra u kriznoj situaciji - s čime se mogu povezati! Mislim da je Eš kao neko ljepilo koje drži haos na okupu, i to mi se, također, sviđa kod nje. Ona je mala, ali moćna!

Priča o Eš i povučenoj rok-legendi Kleju Keloveju je lijepa i ključna za film. Zašto vjerujete da je ona prava osoba koja će mu pomoći?

- Mislim da oboje vole muziku i da u onom drugom prepoznaju pravog umjetnika. Dakle, međusobno se poštuju. Eš razumije Kleja i njegovu muziku - što malo otvara njegova vrata, jer se tako čuva. Na taj način ona mu malo “stane na nogu”.

Možete li reći nešto o značaju pjesme U2 “Stuck in a Moment You Can't Get Out Of”, koju izvodite u „Pjevajmo 2“?

- To mi je jedna od omiljenih pjesama još od srednje škole! I zanimljivo je jer je u ovom filmu na neki način reinterpretirana i poprima drugačije značenje. Lik Kleja Keloveja tuguje i zapravo nije mogao napraviti sljedeći korak, jer je zaglavljen u svojoj tuzi i ne može vidjeti budućnost bez svoje voljene pokojne žene pored sebe. Dakle, vjerujem da je pjesma savršena da objasni taj trenutak, jer riječi dobivaju novo značenje i govore o prevazilaženju straha i o tome kako nastaviti dalje nakon razornog gubitka.

Johanson posudila glas liku Eš. © 2021 Universal Studios. All Rights Reserved

13 godina

A kakav je osjećaj izvoditi pjesme U2, pa čak i otpjevati duet s Bonom?

- Moj san, kada sam imala 13 godina, bio je da otpjevam duet s Bonom. Nikada u milion godina ne bih mogla to zamisliti! Rekao mi je da ju je pustio bendu i bila sam oduševljena. Veoma je nadrealno…

U „Pjevajmo 2“ ima likova s kojima se publika svih uzrasta uspijeva povezati.

- Likovi jednostavno izgledaju tako dobro i čine se tako stvarnim i realnim– iako su životinje – da navijate za njih i želite da pobijede. Dakle, zbog toga je privlačan za više generacija.

Šta se Vama dopalo u cijelom iskustvu posuđivanja glasa animiranom liku?

- Oduvijek sam uživala u “glasovnoj glumi” i dosta toga sam radila na različite načine. Kao glumica, na neki način imate dva alata: svoj fizički izgled i glas. A kada oduzmete jednu od te dvije stvari, odjednom postajete hipersvjesni onoga što nemate i fokusirate se na taj jedan alat. Dakle, gluma na ovaj način je drugačija i ima svoje izazove, ali ja volim raditi nešto što izgleda kao da je to neka zagonetka koju morate riješiti.

Najbolji partner

Šta možete reći o piscu/reditelju Geretu Dženingsu (Garth Jennings), s kojim ponovo radite na ovom nastavku?

- Da je on najbolji partner s kojim se može ovako nešto uraditi jer ima dosta prijedloga i pun je entuzijazma, zna kada dobije ono što želi. Geret Dženings je sjajan glumački reditelj i divan pisac. Jednostavno volim raditi s njim jer je on briljantan kreativni um, tako velikodušan, emocionalno dostupan i entuzijastičan. Geret razmišlja van okvira i ima odličan mozak, tako da sam bio uzbuđen što ću ponovo igrati s njim. On je divan saradnik.

Prevazilaženje ličnih prepreka

“Pjevajmo 2” ima prekrasne poruke i čini se kao pravi film za uživanje, posebno nakon onoga kroz šta je svijet prošao zbog pandemije COVID-19.

- Bilo je zanimljivo ovo snimiti u vrijeme karantina jer smo svi bili odvojeni jedni od drugih. To mi je bila jedina prilika da nastupim u to vrijeme i mnogo sam se radovala tim sesijama, jer je bilo ohrabrujuće samo znati da pravimo nešto za budućnost. To mi je pomoglo da sanjam o tome šta će film na kraju biti, a sada ga slavimo. “Pjevajmo 2” se toliko bavi prevazilaženjem ličnih prepreka i pronalaženjem ujedinjenog glasa, pa mislim da je pravo vrijeme za to. To se desilo slučajno, na sretan način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.