PLAVA KRV

Najvažnije evropske princeze od kojih se mnogo očekuje

Princeza Leonor ima tek 16 godina, ali će da postane dio historije kada naslijedi svog oca na tronu Španije

Piše: A. Z.

17.1.2022

Bavi se manekenstvom - Avaz
Isabel: Prva djevojčica koja je rođena u porodici - Avaz
Ingrid: Ljubiteljica sportova - Avaz
Sofija: Učenica prestižne madridske škole - Avaz
Elizabeta: Odslužila godinu dana na Kraljevskoj vojnoj akademiji - Avaz
+1

Iako su mnoge zemlje odbacile ovaj sistem vladavine, i dalje ima onih  koje čuvaju i poštuju tradiciju, odnosno još uvijek imaju kralja, kraljicu, prinčeve, princeze i sve ono što čini jedan dvor.

I dok za neke članove kraljevskih porodica, poput britanske princeze Šarlot (Charlotte) i španskih princeza Leonor (Leonore) i Sofije zna se mnogo toga, grčka, danska i švedska princeza malo su poznate javnosti, a od njih se mnogo toga očekuje.

Najmlađa i najpoznatija

Najmlađa, ali zasigurno među njima najpoznatija je princeza Šarlot od Kembridža, jedina kćerka britanskog princa Viliama (William) i Kejt Midlton (Ket Midleton) . Iako ima tek šest godina, Šarlot je četvrta u nasljedstvu britanskog trona, a mnogi kažu da je po svojim razmišljanjima najsličnija pokojnom pradedi, princu Filipu.

 Tek nakon što je 1991. godine belgijski zakon o kraljevskom nasljeđivanju uveo takozvanu apsolutno primogenituru, što znači vladareva djeca nasljeđuju krunu po starosti, bez obzira na spol, princeza Elizabeta jednog dana će nakon smrti ili abdikacije svog oca postati belgijska kraljica. Elizabeta je diplomirala 2020. godine u Velsu, na "UWC Atlantic" koledžu, pa je odslužila godinu dana na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Briselu.

Leonor od Španije, starija kćerka španskog kralja i kraljice Leticije (Leticia) , tek 16 godina, ali će postati dio historije kada naslijedi svog oca na tronu Španije, i to kao prva kraljica koja će vladati u zemlji od 1868. godine. Već sada ima nekoliko titula, među kojima su i princeza Girone, vojvotkinja od Montblanka i grofica od Cervera, ali roditelji je od rođenja odgajaju da se ne razlikuje pretjerano od svojih vršnjaka. I ona je učenica koledža "UWC Atlantic" u Velsu.

Zaljubljenica u modu

Mlađa Leonorina sestra, 14-godišnja princeza Sofija, ime je dobila po svojoj baki s očeve strane, španskoj kraljici Sofiji . Učenica je prestižne madridske škole "Santa Maria de los Rosales". Zajedno sa sestrom proglašavaju je jednom od najljepših evropskih princeza, a Sofia je, baš poput majke, kraljice Leticije, velika zaljubljenica u modu, posebno u španske "ulične" brendove.

Ingrid princeza Norveške, ljubiteljica kik-boksa i surfanja, druga je u redu za prijesto kao najstarije dijete prestolonasljednika Hakona i princeze Mete Marit, a zanimljivo je to da je, iako je princeza, pohađala državnu školu. Ukoliko sjedne na prijesto ući će u historiju kao druga žena vladajući monarh u Norveškoj, nakon kraljice Margarete, koja je vladala u 15. stoljeću.

Marija Olimpija od Grčke

Marija Olimpija (Maria-Olympia) od Grčke jedina je kćerka prestolonasljednika Pavlosa i princeze Marie Šantal( Marie-Chantal), a zanimljivo je to da se bavi manekenstvom. Radila je za Dior, a svojevremeno se „šuškalo“ se i da je u vezi s princem Harijem.

Prva djevojčica koja je rođena u porodici

Izabela od Danske (Isabela) prva je djevojčica koja je rođena u porodici nakon grčke kraljice Ane-Marije (Maria) 1946. godine.

Ova 14-godišnja princeza drugo je dijete prestolonasljednika Frederika (Frederick) i princeze Marije i treća je u redu za prijesto, nakon 15-godišnjeg brata Kristijana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.