AKCIJA BRITANSKE VLADE

Benedikt Kamberbač želi pružiti dom ukrajinskim izbjeglicama

Svako treba učiniti koliko može, poručio je britanski glumac

Benedikt Kamberbač. Agencije

L. K. P.

14.3.2022

Britanski glumac Benedikt Kamberbač (Benedict Cumberbatch) u nedjelju je rekao kako se nada da će učestvovati u shemi britanske vlade pod nazivom "Domovi za Ukrajinu", u sklopu koje se ukrajinskim ratnim izbjeglicama koji nemaju porodičnih veza u Britaniji nudi da dođu živjeti u toj zemlji.

Nova shema britanske vlade omogućit će građanima, dobrotvornim organizacijama, firmama i organiziranim zajednicama da ponude smještaj ratnim izbjeglicama iz Ukrajine.


Kamberbač, najpoznatiji po ulogama u seriji "Sherlock", te filmovima "Igra oponašanja" i "Doctor Strange". Agencije

-Strašno je to što se rat događa u Evropi, u Ukrajini, na dva i po sata udaljenosti avionom, rekao je Kamberbač za Sky News s crvenoga tepiha prije dodjele nagrada Britanske filmske akademije u londonskom Royal Albert Hallu.

Kamberbač, najpoznatiji po ulogama u seriji "Sherlock", te filmovima "Igra oponašanja" i "Doctor Strange", na reveru sakoa nosio je bedž u bojama ukrajinske zastave.

-Svi mi trebamo napraviti više od pukog nošenja bedža na reveru. Moramo donirati, moramo vršiti pritisak na naše političare da nastave omogućivati nekakvu sigurnost za ratne izbjeglice, kao i utočišta za te ljude koji pate. Svako treba učiniti koliko može..., rekordan broj ljudi ovdje u Britaniji dobrovoljno se javio za pružanje doma izbjeglicama i nadam se da ću i sam biti dio toga, rekao je.

Netflixov vestern "The Power of the Dog" osvojio je nagradu za najbolji film u i najbolju režiju u kojem je glavnu ulogu utjelovio Kamberbač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.