NJUJORK

Met Gala nakon dvije godine pauze okupila zvijezde: Kim Kardašijan obukla haljinu Merilin Monro

Domaćica ovogodišnje Met Gale, glavna urednica američkog "Voguea", Ana Vintur tradicionalno je otvorila događaj koji organizira od 1995.

Kim Kardašijan. AFP

L. K. P.

3.5.2022


U njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan održan je sinoć jedan od najvažnijih modnih i selbriti događaja u godini - Met Gala, a ovogodišnja je tema bila "Gilded glamour, white-tie" ili "pozlaćeni glamur, bijela kravata", zlatno doba kada su Njujorkom vladale porodice Astor, Vanderbilt i Rokfeler (Rockefeller).

Zlatno doba u Americi je trajalo između 1870. i 1890. godine i predstavlja vrijeme prosperiteta, industrijalizacije i gospodarskog rasta.



Met Gala u Njujorku. AFP

Ovogodišnja tema o antologiji mode nastavlja se na prethodnu, fokusiranu na modni leksikon, a svrha glamuroznog događaja je prikupljanje sredstava za muzejski Institut za kostime i posvećena je američkim dizajnerima.

Domaćica ovogodišnje Met Gale, glavna urednica američkog "Voguea", Ana Vintur (Anna Wintour) tradicionalno je otvorila događaj koji organizira od 1995. Ove je godine nosila "Chanelovu" kreaciju modne dizajnerice Virginije Viard, a na glavi je nosila tijaru.

Vintur, koja je, uz modnog dizajnera Toma Forda i šefa Instagrama Adama Moserija (Mosseri) počasna predsjedateljica događaja, i ove je godine na crvenome tepihu okupila brojna slavna imena A-liste.



Ilon Mask. AFP

Tako su se ove godine na Met Gali pojavile sve članice porodice Kardašijan (Kardashian), a posebnu je pažnju privukla Kim Kardašijan koja je nosila 5 miliona dolara vrijednu haljinu, koju je 1962. godine nosila Merilin Monro (Marilyn Monroe) kada je pjesmom čestitala rođendan tadašnjem američkom predsjedniku Džonu Kenediju (John Kennedy).

Zvijezda rijaliti šoa "The Kardashians" rekla je da je u tri sedmice izgubila 16 kilograma kako bi mogla obući kultnu haljinu koju je nosila Monro.

Glumica Blejk Lajvli (Blake Lively), supredsjedateljica Met Gale stigla je sa suprugom, glumcem Rajanom Rejnoldsom (Ryan Reynolds).

Oskarovka Redžina King (Regina) i dobitnica nagrade Tony, Lin-Manuel Miranda pridružile su se Lajvli i Rejnoldsu kao supredsjedateljice Met gale 2022.


Hilari Klinton. AFP

I pjevačica Ališa Kis (Alicia Keys) odjenula je haljinu koja je bila svojevrsna posveta Njujorku, dizajnera Ralfa Lorena (Ralph Lauren), s 200.000 kristala raspoređenih tako da izgledaju kao obrisi grada.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams (Eric), koji je stigao s djevojkom Trejsi Kolins (Tracey Collins), odjenuo je smoking na čijem je stražnjem dijelu velikim crvenim slovima bilo ispisano "End Gun Violence".

No kao i obično, brojne su slavne osobe ignorirale temu večeri, pa je manekenka Džidži Hadid (Gigi) stigla u crvenome kombinezonu, a pjevačica Gven Stefani (Gwen) u žutoj haljini.



Ana Vintur. AFP

Bivša predsjednička kandidatkinja Hilari Klinton (Hillary Clinton) rekla je da događaju prisustvuje prvi put u 20 godina jer želi učestvovati u proslavi američkog duha.

Ulaznice za ovogodišnji ekskluzivni događaj kojemu se može prisustvovati samo s pozivnicom, navodno su koštale 35.000 dolara, a mjesta za stolovima su se kretala od 200.000 do 300.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.