SLUČAJ IZ PAKISTANA

Policija pokrenula istragu: Influenserica sumnjiva zbog videa koji je podijelila s 11 miliona pratilaca

Vlasti sumnjaju na to da je Humaira sama zapalila vatru, koja je prerasla u šumski požar

L. S. R.

Humaira Asghar

Foto: Skrinšot


Pakistanska influencerica Humaira Asghar zbog svog nedavnog videa mogla bi se suočiti s kaznenim progonom. Naime, influenserica koja na TikToku nosi nadimak Dolly i ima 11.5 miliona pratilaca na toj je društvenoj mreži objavila video na kojem u dugačkoj haljini šeće i pleše ispred vatre.

Ta vatra je navodno zapaljena na obroncima pakistanskog gorja Margalla, piše "Al Jazeera". Vlasti sumnjaju na to da je Humaira sama zapalila vatru, koja je prerasla u šumski požar, samo kako bi snimila upečatljiv video za društvene mreže.

- Vatra izbija gdje god kročim -  napisala je influencerica u opis videa, koji je u međuvremenu uklonjen s TikToka, no neki njeni pratitelji su ga skinuli i objavili na drugim mrežama.

Pakistanski mediji pišu da je policija u Islamabadu pokrenula istragu kako bi utvrdila je li Asghar prekršila Zakon o zaštiti divljih životinja i okoliša. Naime, dio gorja Margalla, u kojemu je video navodno nastao, pripada nacionalnom parku, a u posljednje vrijeme ondje je zabilježeno nekoliko šumskih požara.

Asghar je odbacila sve optužbe. Tvrdi da nije nanijela nikakvu štetu snimajući video. Predsjednica Islamabadskog odbora za divlje životinje Rina Saeed Khan Satti kritizirala je Asghar.

- To je uznemirujući i opasan trend, pogotovo u trenutku kad zemljom vlada vrućina i suša - rekla je Satti te dodala da "mladi ljudi očajni za pratiteljima izazivaju požare". 

NA VRH

Podijeli članak na