UNIVERZALNI JEZIK

Dino Šukalo, frontmen „Sarajevo Jazz Guerille“, o debitantskom albumu za „Avaz“: Kod nas Vlatko Stefanovski prvi put nije svirao gitaru

Popularna sarajevska grupa 3. juna izdaje album za „Aquarius records“ iz Zagreba

„Sarajevo Jazz Guerrilla“: Prvi album nakon 20 godina. Olja Hajdarpašić

Piše: L. Karahmet - Pujagić

30.5.2022

Sarajevska grupa „Sarajevo Jazz Guerrilla“, nakon skoro 20 godina djelovanja na muzičkoj sceni, 3. juna objavit će svoj debitantski album, koji izdaje „Aquarius records“ iz Zagreba.


Niz saradnji

Poznati su po višegodišnjem djelovanju i saradnjama s velikim imenima bh. scene, od Dine Merlina, Amire Medunjanin, do bendova „Letu štuke“ i „Zoster“.

- Napokon smo se posvetili vlastitom izričaju kroz ovaj materijal snimljen u Muzičkom centru „Pavarotti“ u Mostaru. Džez-muzika je univerzalna, u smislu da je to jezik kojim govori cijeli svijet, tako da nas ne bi iznenadilo i kada bi se naš album slušao i van granica našeg govornog područja -istakao je Dino Šukalo, frontmen „Sarajevo Jazz Guerrille“, za „Avaz“.

U procesu stvaranja album se pretvorio u niz saradnji s nekim od najzanimljivijih, ali i najpoznatijih predstavnika muzičke scene Balkana.



„Sarajevo Jazz Guerrilla“. Olja Hajdarpašić

- Imamo mnogo gostiju, od Nine Badrić, Vlatka Stefanovskog, Jacquesa Houdeka, Bojane Stamenov, grupe „Helem nejse“, ali i vrhunskih instrumentalista i džez-solista. Iznjedrilo se jedno zanimljivo muzičko putovanje kroz različite fuzije žanrova. U osnovi je džez, ali ima i hip-hopa, fanka, pa i roka. Zanimljivo je da se Vlatko Stefanovski prvi put pojavljuje samo kao pjevač, nije dirnuo gitaru na ovom gostovanju. Okupili smo muzičku elitu iz cijelog regiona - dodao je Šukalo.



Nama dovoljno

Na upit koliko se džez sluša u Sarajevu, Šukalo ističe:

- Džez nije neka popularna muzika, ali, kad mi sviramo, objekt uvijek bude pun i nama je to dovoljno.



„Sarajevo Jazz Guerrilla“. Olja Hajdarpašić

Pored nekoliko obrada klasika iz džez, pop i domaćeg muzičkog kataloga, na albumu se nalazi i nekoliko originalnih kompozicija dvojca Dine Šukala i Adisa Sirbubala. Uz podršku vjerovatno najbolje ritam sekcije u BiH Edvina Hadžića i Amara Češljara, „Sarajevo Jazz Guerrilla“, kako se i zove ovaj debitantski album, donosi 12 kompozicija koje će se slušati dugo, u nadi da se na sljedeći album ovog kvarteta neće čekati još 20 godina.



Miksanje zvuka u Čikagu

Najzaslužniji za zvuk albuma je Gremijem nominirani producent Entoni Gravino (Anthony) iz Čikaga, poznat po saradnji s Kurtom Elingom (Elling), Stuom Mindemanom, Bilom Friselom (Bill Frissel), Markizom Hilom (Marquis Hill) i mnogim drugima. Album će biti  dostupan od 3. juna na svim streaming servisima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.