ŠESTI AUTOBUS

Zala Đurić za "Avaz" nakon premijere filma o Vukovaru: Na snimanju smo se služili humorom da ne bismo poludjeli

Osjećam neopisivu bol kad pomislim na ratove, rekla je kćerka Branka Đurića Đure i Tanje Ribič

Piše: N. Ajnadžić

25.7.2022

Đurić: Premijera na Filmskom Festivalu u Puli. Privatna arhiva

Dugometražni igrani film "Šesti autobus" otvorio je 69. izdanje Pula Film Festivala. Riječ je o potresnoj drami o padu Vukovara, kako se navodi u opisu ostvarenja, tokom Domovinskog rata.



Presretna sam

Radnja filma prati mladu ženu, koju utjelovljuje Zala Đurić (26) u glavnoj ulozi, u potrazi za vlastitim identitetom. Ona traži istinu o svom ocu koji nakon ranjavanja završava u vukovarskoj bolnici, da bi mu se nakon pada grada izgubio svaki trag.

Naziv filma ima poveznicu s nestalima tokom Domovinskog rata, s obzirom na to da je u pitanju jedan od autobusa kojima su zarobljeni borci i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija se sudbina, ni nakon gotovo trideset godina, ne zna.

Zala je, prema prvim kritikama, oduševila sve svojom ulogom, a na Pulskom film festivalu pojavila se kao prava diva i ukrala svu pažnju.

Kćerka Branka Đurića Đure i Tanje Ribič za “Dnevni avaz” je govorila o premijeri, kao i tematici ostvarenja, te nam je otkrila dolazi li na Sarajevo Film Festival, koji počinje 12. avgusta.

Zala Đurić u filmu “Šesti autobus”. Promo

Istakla je da su do nje došle samo pozitivne kritike, i to njih mnogo.

- To me baš iznenađuje. Mislim, da nisam od početka vjerovala u film, ne bih ni prihvatila ulogu. Ali s obzirom na to da smo snimali baš dugo, nekoliko puta mi se promijenilo mišljenje o filmu. I sada sam presretna, ponosna i mirna - kazala nam je Đurić.

Na naše pitanje je li zadovoljna finalnim djelom, odgovorila je:

- Što se moje uloge tiče, odmah, kad snimimo, znam da li sam dobro napravila ili ne. Jer, “what feels right is right” (ono što osjećamo ispravnim jeste ispravno). Ako sam povezana s ulogom i ako se u koži tog lika dobro osjećam, onda to, više ili manje, i bude dobro. Zato sam se za ulogu pripremala mjesecima, da bih mogla na setu biti opuštena. Sada, kada sam vidjela film, mogu reći da sam pozitivno iznenađena, jer, iako nisam ljubitelj ratnih filmova, ovaj mi se baš dopada. Zato što je on, prema mom mišljenju, više od ratnog filma. Zbog kvalitetne situacije, priče i dobrih likova ratni film je dobio novu dimenziju.

Pali u depresiju

Za tragičnu sudbinu Vukovaraca i njihovih porodica koje su tražile i traže svoje najmilije skoro cijeli svijet zna. S obzirom na to da je Zala mlada te na činjenicu da nije ni bila rođena u vrijeme kada su se u ovom hrvatskom gradu strašni zločini dešavali, pitali smo je kako je ta tematika utjecala na nju.

- Teško mi je bilo, pogotovo zato što sam generacija koja se rodila nakon rata, pa se nisam ni upuštala u tu tematiku. Što sam više ulazila u tu tematiku, sve više mi je postajalo jasno - rat je gubitak koji ostavlja vidljive i nevidljive tragove na svim stranama. Prije snimanja mnogo sam čitala o tome, razgovarala sa starijim ljudima koji su bili u ratu… A tokom snimanja služili smo se humorom, čisto da ne bismo poludjeli ili pali u depresiju. Poslije snimanja obavezno bismo pronašli neku dobru klopu, finu raju i družili se, smijali i pjevali - iskrena je Đurić.

Dodala je da joj je najteže emotivno pala činjenica da su se u historiji uopće dešavali ratovi te da se i dalje dešavaju.

- Osjećam neopisivu bol kad na to pomislim - istaknula je Đurić.

Otkrila nam je da definitivno dolazi na Sarajevo Film Festival.

- Vidimo se 19. avgusta u Sarajevu - poručila je Đurić.

Zala s roditeljima Đurom i Tanjom te sestrom Elom. Privatna arhiva

Ponosni roditelji

Iako je kćerka poznatih roditelja, Zala ne voli da se to ističe te je davno rekla da o tome ne želi govoriti.

Ali povezanost Đure i Tanje s njihovom kćerkom niko ne može osporiti. Često na društvenim mrežama objavljuju zajedničke trenutke, a ponosna mama Ribič je nakon premijere u Puli objavila nekoliko storija velikog platna na kojem je lijepa Zala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.