U KONKURENCIJI HORIZONTI

Film sa bh. glumcima na Filmskom Festivalu u Veneciji

Scenarij za film "Najsretniji čovjek na svijetu" napisala je Elma Tataragić, a film je režirala sjevernomakedonska rediteljica Teona S. Mitevska

Scena iz filma. Društvene mreže

L. S. R.

26.7.2022

U sklopu zvaničnog programa prestižnog filmskog festivala u Veneciji takmičit će se i film "Najsretniji čovjek na svijetu" i to u konkurenciji Horizonti. Scenarij za ovaj film napisala je Elma Tataragić, a film je režirala sjevernomakedonska rediteljica Teona S. Mitevska. Ovo je treći film iza kojeg stoje ove dvije autorice, a prva dva su prikazan na filmskom festivalu u Berlinu ("Kada dan nije imao ime" - Panorama 2017. i "Bog postoji, zove se Petrunija - Glavna konkurencija 2019.).

Budući da se radnja filma odvija danas u Sarajevu, u filmu igraju brojni bosanskohercegovački glumci i glumice. U glavnim ulogama su Jelena Kordić- Kuret i Adnan Omerović, a značajne uloge ostvarili su i Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović. Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.


Izudin Bajrović. Arhiv

 Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Za nagrade su, dakle, nominirani: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović iz BiH. Venecijanski festival otvara se 31.avgusta i traje do 11.septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.