SJEĆANJE NA VELIKU GRUPU

60. rođendan „Indexa“: Koncerti s knedlom u grlu

Koncert u Sarajevu bit će održan u Domu mladih 25. oktobra, a obilježavanje jubileja i u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu te Skoplju

Jedna od najvećih grupa na ovim prostorima. Arhiv

Piše: L. Sarajlić-Ramović

2.8.2022

Kada su u ljeto 1962. godine brucoši Ismet Nuno Arnautalić (gitarista) i Šefko Akšamija (basista), kojima su se u prvoj instrumentalnoj postavi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi), osnovali „Indexe“, nisu mogli ni sanjati da će postati jedna od najvećih grupa na ovim prostorima.

U početku su svirali instrumentalnu muziku, obrade svjetskih hitova, a s njima je u dvorani "Sloga" povremeno nastupao pjevač Alija Hafizović. Godine 1963. događa se prva personalna promjena u postavi - umjesto Nede Hadžihasanovića, za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.


Ime obavezuje

Tomislav Kašljević. Arhiv

Krajem 1964. „Indexima“ se priključuje pjevač Davorin Popović. Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a dolaze gitarista Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić.

Tako je počela muzička priča koja je ispisala najljepše stranice sarajevske i ex-jugoslavenske muzičke historije. „Balada“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Da sam ja netko“, „Plima“, „Sanjam“... evergrini su koji se pjevaju i danas, kada više nema Davorina, Bode, Đorđa...

Kako „Avaz“ ekskluzivno saznaje, u oktobru će, povodom 60. rođendana „Indexa“, biti održano pet koncerata u regionalnim centrima. Turneja počinje 23. oktobra u Ljubljani u Cankarevom domu, a dan kasnije na redu je zagrebački „Lisinski“.

U rodnom gradu „Indexa“ rođendanski koncert bit će održan 25. oktobra u kultnom Domu mladih. Na koncu, 27. i 28. oktobra, koncerti su zakazani u Beogradu u MTS dvorani, odnosno Skoplju u koncertnoj dvorani Filharmonije.

„Indexi i prijatelji“, muzički projekt koji je pokrenut u znak sjećanja na veliku grupu, traje već 12 godina i u međuvremenu je postao brend. Producent i idejni tvorac ovog projekta Tomislav Kašljević do sada je organizirao 24 koncerta „Indexi i prijatelji“, na kojima muzičke zvijezde, uz pratnju članova „Indexa“ i drugih muzičara, izvode najveće hitove grupe.

- Da, 24 koncerta su iza nas, ali ovaj jubilej itekako obavezuje. U dogovoru s članovima „Indexa“ Fadilom Redžićem, Rankom Rihtmanom i Nenom Jurinom, napravit ćemo pet koncerata u pet gradova povodom 60 godina od osnivanja. Što se izvođača tiče, idemo na kombinaciju iskustva i mladosti. Svi se kao mala djeca radujemo toj priči. Samo ime „Indexi“ obavezuje. To je prelijepa priča, u kojoj sam ja, kao i svi ostali, beskrajno sretan - kaže nam Kašljević.


Strahovite emocije

Plakat projekta. Avaz

Zasigurno je da će posebnu težinu imati koncert u rodnom gradu „Indexa“.

- U Sarajevu je najteže... Sarajlije znaju šta su „Indexi“ i šta je muzika, tako da moraš u svakom pogledu biti dobar. Nije tu bitno da li će neko ton promašiti ili tekst zaboraviti... Taj koncert ima strahovite emocije. Kad se završi, gotovo da nema tog čovjeka koji nema knedlu u grlu. To je nostalgija za lijepim vremenima, za lijepim pjesmama, za nečim što je stvarno bilo savršeno - poručuje Kašljević.


Šta je rekao Kornelije Kovač

- Uvijek se sjetim vremena kad sam tek krenuo u priču „Indexi i prijatelji“. Ne očekujući ovakav uspjeh, razgovarao sam s Kornelijem Kovačem, koji mi je rekao: „To je prekrasna ideja, ali pazi da se ne prostituiraš.“ To mi je uvijek bilo u ušima. Da to ne bude tezga.

Kad danas nekome kažem da sam tvorac tog projekta, kažu mi obično: “To je super, to je fantastično“ i to je najveći kompliment za sve nas - ističe Kašljević.


Ko su izvođači

Kašljević je okupio respektabilnu ekipu koja će izvoditi hitove „Indexa“.

To su Branko Đurić Đuro, Dado Topić, Neno Belan, Zoran Predin, Dejan Cukić, Nermin Puškar, Dino Jelusić, Tamara Todevska, Aida Mušanović-Arsić, Amel Ćurić, Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Miroslav Šaranović, Vlado Pravdić, Neno Jurin, Peco Petej, Muris Varajić, Ivan Kukić, Željka Katavić-Pilj te Alen Mustafić.

- Za svaki grad spremamo posebno iznenađenje - dodaje Kašljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.