PRETFESTIVALSKA PROJEKCIJA

Prikazana radna verzija filma o Emeriku Blumu: Jasmila Žbanić nije krila uzbuđenje

Ljetno kino „Coca-Cola“ bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta

Piše: N. Novaković

11.8.2022

Sa večerašnje projekcije filma Jasmile Žbanić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sarajevo Film Festival (SFF) je večeras, dan prije svečanog otvorenja, u Ljetnom kinu „Coca-Cola“ (Metalac) upriličio specijalnu pretfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu rediteljice Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je bio besplatan. Kino je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.

-Jako sam uzbuđena večeras. Hvala porodici Blum na podršci, a na vašim su stolicama kontakti ukoliko možete pomoći da završimo ovaj film, jer je ovo svojevrsni eksperiment- poručila je Žbanić.

Jasmila Žbanić i produkcija "Deblokada" tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru "Energoinvesta" i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima, jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.