PRAZNIK U BH. PRIJESTONICI

Večeras se diže zavjesa 28. izdanja SFF-a: Neka magija počne

Ovo je prvo izdanje, nakon 25. Sarajevo Film Festivala 2019., koje se održava u punom kapacitetu

Crveni tepih SFF-a. Arhiv

Piše: Larisa Sarajlić - Ramović

12.8.2022

I došao je dan kada se diže zavjesa 28. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF). Ovo je prvo izdanje, nakon 25. Sarajevo Film Festivala 2019., koje se održava u punom kapacitetu. Osim toga, ovo je prvi put da je na čelu SFF-a novi direktor, i to Jovan Marjanović, koji je naslijedio Mirsada Miru Purivatru.


Osam dana


Grad već danima ključa, rijeka turista, gostiju SFF-a, putnika namjernika slijeva se u bh. prijestonicu, željna filmske i životne magije nakon svega što nas je poklopilo posljednjih godina - od korone do velike ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini, a o stanju u Bosni i Hercegovini - bolje da sada ne govorimo.

Pred nama je osam dana umjetnosti, filma, muzike, druženja, provoda, susreta sa zvijezdama - kratko rečeno - svega onoga što život čini lijepim.


Tajna SFF-a

Bosanski ćilim SFF-a. Arhiv

Tajna SFF-a, kako reče direktor Marjanović, leži u jasnom konceptu samog festivala, integritetu u odabiru filmova, dobroj organizaciji, atmosferi u gradu i festivalskoj publici.

- Sve to zajedno doprinosi da se oni koji dođu u Sarajevo osjećaju kao glavne zvijezde, da osjećaju da se njihov rad cijeni i pokazuje na najbolji mogući način, a publika zna da ih očekuju nezaboravni trenuci - istakao je Marjanović u izjavi za naš list.

Publika može očekivati ono po čemu je Festival prepoznatljiv gotovo tri decenije, a to su, prije svega, kvalitetan program i nekoliko dana zajedničkog uživanja u filmovima u posebnoj festivalskoj atmosferi.

Festival će večeras otvoritidobitnik Zlatne palme i apsolutni filmski hit “Trougao tuge” reditelja Rubena Ostlunda, što je dobar znak da nas ove godine čeka kvalitet filmova na nivou Kana i Venecije, ali i provod i druženje, kako je to samo Sarajevo znalo u svojim najboljim danima.

Sarajevo je sređeno, čisto, okićeno, lijepo... Osjeti se prava praznična atmosfera. Ljudi su sretni - domaćini raširenih ruku iščekuju goste, a oni uživaju u čivenom bosanskom gostoprimstvu.

Bosanski ćilim je prostrt ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i večeras će njime prodefilirati prve zvijezde.

Praznik u Sarajevu počinje!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.