OMILJENO TV LICE

Zvonko Komšić o povratku na BHRT: Nije problem rano ustati, već ranije zaspati

U turbulentnim vremenima veliki je izazov pronaći svoje mjesto, rekao je Komšić

Piše: N. Ajnadžić

16.9.2022

Komšić: Vrijeme je da gledaocima poželim dobro jutro. BHRT

Jedno od omiljenih TV lica u našoj državi sigurno je Zvonko Komšić. Vodio je neke od najzanimljivijih intervjua tokom svoje karijere na više medijskih kuća, a nedavno se vratio u onu iz koje je i krenuo – BHRT.

Od ponedjeljka, 19. septembra, Komšić će ulaziti u domove gledalaca u jutarnjem terminu kada počinje nova sezona „Jutra za sve“.

Bez robovanja

S njim će raditi i Jasmina Bešić te Danko Delibašić.

Komšić je za „Avaz“ otkrio kako je vratiti se u Sivi dom, zašto je promijenio dvije medijske kuće u kratkom periodu, te kako će se „boriti“ za publiku.

- Bilo je lijepo nakon 8 godina ponovno kročiti u Sivi dom, zgradu BHRT-a, gdje je zapravo i počela moja karijera. Sreo sam drage kolege, neke koji su me tada učile novinarskom poslu. Uspomena je mnogo, prisjetili smo se starih dana, prokomentirali sadašnje ne baš tako lijepo stanje i izrazili nadu u neka bolja i ljepša vremena za Javni servis u BiH - kaže Komšić.

Šta je uzrok Vašim transferima u posljednje vrijeme?

- U turbulentnim vremenima je veliki izazov pronaći svoje mjesto gdje ćete biti u prilici dati svoj maksimum, a u isto vrijeme zadržati svoj integritet, osobnost i svoj prepoznatljiv pristup u radu. Svaki pojedinac ne treba nužno robovati navikama nego treba promatrati medijski svijet kao poligon za rast i razvoj. Upravo je to princip kojeg se držim.

Voditelji s urednicom Lejlom Zvizdić. BHRT

Na N1 i OBN-u uglavnom ste radili sami, odnosno vodili emisije. Sada ćete biti s kolegama. To je još jedna promjena, kako gledate na nju?

- Zapravo sam i dalje “sam” u studiju, uz mene radnim danima tu će još biti kolege Jasmina i Danko, svako će imati “svoj dan”, tako da i s te strane neke velike promjene neće biti. Godinama sam gledatelje pozdravljao sa dobar dan, u prošloj sezoni sam im želio dobru večer i laku noć, vrijeme je da im poželim i dobro jutro.

S obzirom na to da je u pitanju jutarnji program, hoće li Vam biti naporno ustajati ujutro?

- Još sam na BHRT-u ranije radio „Jutarnje vijesti“ i emisiju „Danas“, što je zahtijevalo rano ustajanje, a „Jutarnji program“ sam radio i na N1. Veći mi je problem ranije zaspati, nego rano ustati. Naviknut ću se brzo.

Svezane ruke

Kako ćete se Vi i BHT1 boriti za gledanost u moru sličnih programa?

- Konkurencija je jaka, svaka kuća ima svoje adute. Naši su definitivno prisutnost BHRT-a u skoro svim krajevima BiH, priče o običnim malim ljudima, ali i ispuniti našu glavnu ulogu, ulogu Javnog servisa. Informirati, educirati i zabaviti.

Kako komentirate to što izvjestan broj građana BiH gleda jutarnje programe srbijanskih i/ili hrvatskih TV kuća?

- Jer imaju i redovnu i bolju naplatu, ali i veću TVR taksu, a samim time i više novca da ulažu u program. Žao mi je čuti ili vidjeti da nam je kod susjeda nešto ljepše i bolje, jer jeste, a mi s druge strane ne radimo ništa da sredimo svoju kuću i svoje dvorište. Prije svega tu mislim na one koji donose zakone, ali i one koji bi ih trebali provoditi.

BHRT ima sjajne ljude, što ispred i iza kamera, ali ima “svezane ruke” jer se Javni servis nalazi u teškoj situaciji zbog neprovedbe Zakona. Unatoč tome, ulažu se ogromni napori u kreiranju programa. Kako i što možemo i u ovakvoj teškoj situaciji, vidjet ćete već ove zime, prilikom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.


Političke teme su mi i dalje omiljene

- Nigdje se ne selim. „Jutarnji program“ je format koji je kombinacija „newsa“, političkih tema, društveno-socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, pa i zabavno-revijalnih. “Jutro za sve” je jedan infotaimment program, u kojem ću tražiti svoju znatiželju za širok spektar tema. Političke će mi i dalje biti omiljene i one će me najviše i zaokupljati – istakao je Komšić.


Redakcija „Jutra za sve“. BHRT

Noviteti u „Jutru za sve“: Vraća se vikend izdanje

Jutarnji program BHT1 u novu sezonu, koja počinje 19. septembra, ulazi s nekoliko osvježenja.

- Svake sezone nastojimo gledaocima ponuditi nove sadržaje, što nije izuzetak ni ove godine. Čak bih rekla da ove sezone krećemo ofanzivnije, no ikada s nizom noviteta koji će u konačnici ubrzati i dinamiku Jutarnjeg programa - ističe urednica Redakcije jutarnjeg programa BHT1 Lejla Zvizdić.

U programsku shemu se vraća vikend izdanja.

- Novitet je i novi termin emitiranja. Radnim danima ćemo se emitirati od 6.55 do 9.30 sati, a vikendom od 7.55 do 9.30 sati. Uredničko/voditeljska posada je podijeljena na radne i dane vikenda, pa će se tako od ponedjeljka do petka s gledaocima naizmjenično družiti Zvonko Komšić, Jasmina Bešić i Danko Delibašić, a vikendom Zvezdana Stojaković i Leonard Kvesi.

U konceptualnom smislu jutarnji program ostaje informativno-servisno -zabavni TV sadržaj i „prvi prozor u dan“ BHT1. Novinar BH Radija 1 Amir Sužanj u svojoj sedmičnoj kolumni „Između redova“ satirično, duhovito i hirurški precizno analizira događaje koji su obilježili sedmicu.

„Iza scene“ je sedmična kritika Mirze Skenderagića o najaktuelnijim filmskim i serijskim ostvarenjima. Svakog dana ćemo u rubrici „Press“ s gostima analizirati najvažnije naslove dnevnih novina. U rubrici „Matineja“ Danko Delibašić razgovora s umjetnicima – rekla je Zvizdić te dodala da gledaoce očekuje još brojnih noviteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.