NEOBIČAN POSAO

Kralj Čarls zaposlio svirača: Budit će ga svako jutro pod prozorom s gajdama

Svirati gajde na obje njihove sahrane u dvorcu Vindsor (Windsor) velika je čast vojniku, izjavio je Burns

Kralj Čarls. AP / Christophe Ena

A. O.

8.10.2022

Profesionalnog svirača gajdi zaposlio je kralj Čarls III. Naime, on ima neobičan zadatak, a to je da ga svako jutro budi sviranjem gajdi ispod prozora, navodi The Sun.

To će raditi pukovnik Paul Burns, koji je svirao gajde na sahrani kraljice Elizabete II, a ranije i na sahrani princa Filipa (Philipa).


Sviranje na sahrani

- Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je moj vrhovni pukovnik, a njen suprug, princ Filip (Philip), vojvoda od Edinburga (Edinburgha), bio je moj kraljevski pukovnik. Svirati gajde na obje njihove sahrane u dvorcu Vindsor (Windsor) velika je čast vojniku. Kao mladić koji je živio blizu dvorca Balmoral, sjećam se njihove prisutnosti od malih nogu, a Kraljevska garda me nadahnula da se pridružim vojsci. Sviranje na sahrani Njenog Veličanstva natjeralo me na razmišljanje o tim ranim sjećanjima i drago mi je što sam mogao počastiti ih oboje na ovaj način - rekao je Burns nakon sahrane kraljice Elizabete II.

Naime, zapošljavanje ličnog svirača je nešto poput tradicije među monarsima, a u njoj je uživala i kraljica Elizabeta II.


Brojni otkazi

Inače, nakon smrti kraljice Elizabete pisalo se da je gotovo 100 radnika u bivšoj službenoj rezidenciji kralja Čarsla III dobilo obavijest kako bi mogli ostati bez posla. 

Ličninsekretari, finansijski ured, komunikacijski tim i kućno osoblje vijest su primili tokom mise za kraljicu u katedrali St. Giles u Edinburgu. Na spisku su bili i oni koji su za kralja radili decenijama.

- Svi su apsolutno bijesni, uključujući lične sekretarice i viši tim. Cijelo osoblje danonoćno radi kako bi napravilo najbolje u datoj situaciji, stoga ne čudi da su svi vidno potreseni - rekao je tada izvor blizak kraljevskoj porodici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.