"AVAZ" NA LICU MJESTA

Narodno pozorište Sarajevo: Otvorena izložba "Theatrum Memoriae"

Autor je Igor Vučak, a značajnu ulogu u realizaciji projekta imali su i fotograf i dizajner Romano Kuduzović, grafički dizajner Admir Šljivnjak, producent Ismar Hadžiabdić i direktor NPS-a, Dino Mustafić

Piše: N. Ajnadžić

18.10.2022

Sa večerašnjeg otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Izložba "Theatrum Memoriae" otvorena je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Autor je Igor Vučak, a značajnu ulogu u realizaciji projekta imali su i fotograf i dizajner Romano Kuduzović, grafički dizajner Admir Šljivnjak, producent Ismar Hadžiabdić i direktor NPS-a, Dino Mustafić.

Ovaj projekt realiziran je pod pokroviteljstvom Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a od večeras dio zidova NPS-a ukrašava sva historija ove kulturne institucije.


Realizira se u nekoliko faza

Izložbom, ustvari njenim drugim dijelom, obilježen je veliki jubilej Kuće na obali – 100 godina postojanja i rada.

 Naime, prije godinu je otvoren prvi dio izložbe "Theatrum Memoriae", a sada je ovaj projekt realiziran i u svojoj drugoj fazi.

Kako je pojašnjeno, projekat vizualizacije historije Narodnog pozorišta sada je proširen u domene dizajna enterijera službenog dijela najveće teatarske kuće u BiH. Kroz svoje sada već stogodišnje djelovanje, Narodno pozorište Sarajevo ostvarilo je više od 1.500 premijera, dramskih, opernih i baletnih, kao i veliki broj horskih i solističkih koncerata, a sve to u prostorima jedne od najimpozantnijih austrougarskih građevina u srcu grada, u nekadašnjem Društvenom domu koji je 1896. projektovao Karel Parík – "Čeh koji je gradio evropsko Sarajevo".



Sa večerašnjeg otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Projekat "Theatrum Memoriae" realizira se u nekoliko faza, dok je arhivska građa zastupljena na izložbi predstavljena u širem obimu i prema odgovarajućim estetskim standardima transponovana na zidove u jednom od službenih dijelova Kuće na obali.

Više od 200 pozorišnih fotografija

- Bila je privilegija ući u novu fazu projekta "Theatrum Memoriae", prikazati još jedan dio arhivske građe koja svjedoči o grandioznoj historiji naše najveće pozorišne kuće. Mi smo ovog puta u prezentaciju inkorporirali više od 200 pozorišnih fotografija koje su digitalizirane i vizuelno obrađene tako da mogu postati dio jedne, po dimenzijama skoro po barokne kompozicije, koja prikazuje neke od značajnih trenutaka u historiji NPS-a. Ponovo je napravljen rezime svakog desetljeća, predstavljene su različite generacije naših pozorišnih doajena, domaćih i gostujućih reditelja, domaćih i međunarodnih projekata i mnogobrojnih nagrada koje su sva tri segmenta Narodnog pozorišta Sarajevo: Drama, Opera i Balet, dobili kroz svoj dugogodišnji rad – rekao je kustos izložbe i autor projekta, historičar umjetnosti i komparativist Igor Vučak.


Sa večerašnjeg otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Arhiv NPS, pozorišne monografije i časopisi, kao i privatni arhivi pojedinih pozorišnih umjetnika pružili su vrijednu arhivsku građu u procesu realizacije ovog projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.