BRIAN NGUJEN IMA 19 GODINA

Prva pobjeda transrodne osobe na izboru za Miss Amerike: Mišljenja podijeljena, mnogi optužuju "prosvijetljeno" takmičenje

Da ljudi, dostigli smo vrhunac prosvjetljenja - gdje netaknuti biološki muškarac sebe naziva ženom i pobjeđuje grupu pravih mladih djevojaka na ženskom takmičenju ljepote, prokomentirao je voditelj Mark Dolan

N. Aj. / Daily Mail

16.11.2022

Ngujen s ostalim takmičarkama. Instagram

Studentica Brian Ngujen (Nguyen) postala je prva transrodna takmičarka za Miss Amerike koja je pobijedila na lokalnom izboru - što je navelo kritičare da optuže "prosvijetljeno" takmičenje da "dopušta da se prilike ukradu od takmičarki", piše Daily Mail.

Devetnaestogodišnjakinja je ušla u historiju Miss Amerike kada je postala prva transrodna žena koja je osvojila titulu "Miss Greater Derry".

Program stipendija "Miss Greater Derry", koji je uspostavila Organizacija Miss Amerike, pozdravlja takmičarke u dobi od 17 do 24 godine koje se ocjenjuju na osnovu njihovih "postignuća u školi, sposobnosti, talenta, karaktera, društvenog rada i držanja", kako piše na web stranici.

U aprilu će se studentica poslovnog menadžmenta takmičiti sa drugim nositeljicam titule za Miss New Hampshirea 2023.

Pobjednica državnog kruga će potom nastaviti da učestvuje na širem izboru za Miss Amerike kasnije tokom godine.

Međutim, pobjednica Miss Velike Britanije 1998. Leilani Daudig (Dowding) rekla je da je razočarana što je vidjela kako je Brian osvojila krunu.

Pišući za "Daily Fetched", 42-godišnjakinja je rekla:

- Pobijedila sam na takmičenju za Miss Velike Britanije 1998. godine i pored svog sjaja i glamura na površini, to je zahtijevalo mnogo vremena i truda. Kada sam vidjela vijest da je Brían Ngujen pobijedila na takmičenju, pomislila sam kako bih se osjećala da me pobijedi veliki biološki muškarac nakon što sam mjesecima trenirala i pripremala se za takmičenje. Pobjeda mi je otvorila svijet mogućnosti, kao rezultat toga što mi je bilo dozvoljeno da se pošteno takmičim u eri u kojoj nije bilo probuđene ideologije. Nažalost, ovim mladim ženama danas se ne daje ista šansa.


U međuvremenu, voditelj GB News-a Mark Dolan je prokomentirao:

- Da ljudi, dostigli smo vrhunac prosvjetljenja - gdje netaknuti biološki muškarac sebe naziva ženom i pobjeđuje grupu pravih mladih djevojaka na ženskom takmičenju ljepote.

Izbor ljepote je od tada uklonio informaciju o iznosu koji je Brian osvojila putem njene stipendije sa njihove web stranice.

Proslavljajući ovo značajno dostignuće na svojoj Instagram stranici, Brian je rekla da "nikakve riječi" ne mogu objasniti koliko joj je pobjeda značila.

- U 100-godišnjoj historiji Miss Amerike, zvanično sam postala prva transrodna nositeljica titule u organizaciji Miss Amerike. Nijedna riječ ne može opisati osjećaj da imam priliku da služim svojoj zajednici i predstavljam svoju zajednicu po prvi put na Miss New Hampshirea - napisala je.


Njena pobjeda je došla samo sedmicu nakon što je Apelacioni sud SAD dozvolio rivalskom izboru za Miss Sjedinjenih Američkih Država LLC da zabrani nadmetanje transrodnim ženama.

Anita Grin (Green) je 2019. godine tužila Miss SAD-a jer joj je zabranila da se takmiči na izboru jer nije "prirodno rođena žena" - za šta je tvrdila da krši zakon države Oregan.

Međutim, savezni sud je početkom ovog mjeseca potvrdio prvobitnu presudu u korist organizacije i naveo njihova prava prema prvom amandmanu.

Međutim, nisu svi bili toliko kritični prema značajnoj pobjedi 19-godišnjakinje. Mnogi su pojurili da joj čestitaju na njenoj najnovijoj objavi na Instagramu.

"Gospođice Nju Hampšir bolje da se spremite!", "Nevjerovatna si", "'Prekrasna kraljica iznutra i izvana", samo su neki od komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.