POČAST SLAVNOM REDITELJU

Stiven Spilberg bit će nagrađen na Berlinalu počasnim Zlatnim medvjedom za životno djelo

Tokom duge i slavne karijere, Spilberg je bio nominovan za Oskara ukupno 19 puta, a osvojio je i tri zlatna kipića

Slavni reditelj Stiven Spilberg. AP

N. Aj.

22.11.2022

Berlinski međunarodni filmski festival će odati počast Stivenu Spilbergu (Steven Spielberg) i to počasnim Zlatnim medvjedom festivala za životno djelo.

Spilbergov najnoviji film “The Fablemans”, njegov poluautobiografski pogled na odrastanje kao tinejdžera opsjednutog filmom u Arizoni i sjevernoj Kaliforniji, također će biti prikazan na Festivalu koji će trajati od 16. do 26. februara 2023. Universal Pictures Njemačka će objaviti film u njemačkim kinima u martu.

- Nevjerovatnom karijerom, Stiven Spilberg ne samo da je očarao generacije gledalaca širom svijeta, već je dao i novo značenje kinu kao fabrici snova - rekao je direktorski dvojac Berlinala Mariet Rizenbek (Mariette Rissenbeek) i Karlo Čatrijan (Carlo Chatrian).

Dodali su da, bez obzira na to radi li se o vječnom magičnom svijetu tinejdžera ili o stvarnosti koju je historija zauvijek isklesala, „njegovi filmovi nas odvode na drugačiji nivo, gdje veliko platno postaje adekvatna površina za ispunjenje naših emocija“.

- Ako Berlinale 2023. predstavlja novi početak, ne možemo pronaći bolji početak od onog koji nudi Spilbergovo veliko djelo – istaknuli su.

Tokom duge i slavne karijere, Spilberg je bio nominovan za Oskara ukupno 19 puta, a osvojio je i tri zlatna kipića.

Odabir Spilbergovih filmova koji će biti prikazani na Berlinalu u sklopu omaža, kao i datum ceremonije na kojoj će mu biti uručena nagrada bit će naknadno objavljeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.