FILMSKI PRODUCENT

Sud u Los Anđelesu: Harvi Vajnstajn osuđen za silovanje i seksualni napad

Riječ je o drugom suđenju Vajnstajnu i presudi koja je vrlo važna s obzirom na to da su ove optužbe bile osnova za nastajanje globalnog pokreta #MeToo

Vajnstajn: Proglašen krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje. AP

H. J. I.

20.12.2022

Bivši filmski producent Harvi Vajnstajn (Harvey Weinstein) proglašen je krivim za silovanje i seksualni napad na jednu od četiri žene koje su ga optužile. Suđenje se vodi u Los Anđelesu.

Riječ je o drugom suđenju Vajnstajnu i presudi koja je vrlo važna s obzirom na to da su ove optužbe bile osnova za nastajanje globalnog pokreta #MeToo.

Vajnstajn, za koga su tužioci rekli da je koristio svoj holivudski utjecaj da namami žene na privatne sastanke i napadne ih, proglašen je krivim po tri od sedam optužbi protiv njega.

Nakon sedmice emotivnog svjedočenja i 10 dana vijećanja, porota u Los Anđelesu također je oslobodila Vajnstajna po jednoj tački - optužbe za seksualno zlostavljanje uzdržavanjem protiv terapeuta za masažu u hotelskoj sobi 2010. Zatim je oslobođen jedne tačke optužnice koja se odnosi na prisilnu oralnu kopulaciju i jedne tačke za silovanje koja se odnosila na dvije druge žene među kojima su Dženifer Sibel Njusom (Jennifer Siebel Newsom), režiserka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.