U 90. GODINI

Umro reditelj "Fleš Gordona"

Miki Rurk igrao je glavnu ulogu u Hodžisovom filmu "A Prayer for the Dying" iz 1987, a dvije godine kasnije potpisao je "Black Rainbow" sa Rozanom Arket.

Majk Hodžis preminuo. Screenshot / Youtube

S. S.

21.12.2022

Britanski reditelj Majk Hodžis preminuo je u 90. godini.

Sineasta koji je potpisao filmove kakvi su "Fleš Gordon" ili "Uhvati Kartera" umro je u svom domu u Dorsetu, prenio je BBC.

Pored hitova "Fleš Gordon" ili "Uhvati Kartera" Hodžis je režirao ostvarenja kao što su "Krupije", "The Terminal Man" i „Spavat ću kad budem mrtav", što je bio i posljednji film koji je režirao.

Najpoznatije djelo "Fleš Gordon"

Rođen u Bristolu 1932. godine,. Hodžis je radio najprije kao računovođa, a potom je dvije godine proveo u Kraljevskoj mornarici. A prvi posao u šoubiz industriji dobio je na televiziji. I dok je prvo radio kao operater na teleprompteru, brzo se probio i počeo da producira dnevnike, a onda i dokumenatrne serijale. Debi film je "Uhvati Kartera" premijerno je prikazan 1971. godine. U tom ostvarenju Majkl Kejn igrao je londonskog gangstera koji traži pravdu zbog smrti svoga brata. Film je doživio ogroman uspjeh, zbog čega se ponovo "uortačio" s Kejnom za ostvarenje "Pulp".

Ali, najznačajnije djelo u njegovom opusu bio je "Fleš Gordon" 1980. godine. U pitanju je ekranizacija popularnog američkog SF stripa iz 1934. godine. Igraču američkog fudbala zapalo je u dužnost da spase ni manje ni više nego cijelu planetu Zemlju. Društvo mu prave njegova devojka Dejl Arden i genijalni naučnik i prijatelj Zarkov - kratak je sinopsis ovog hita.

Završio karijeru kao reditelj gangsterskog filma

Miki Rurk igrao je glavnu ulogu u Hodžisovom filmu "A Prayer for the Dying" iz 1987, a dvije godine kasnije potpisao je "Black Rainbow" sa Rozanom Arket. Režirao je i "Krupijea" 1998. s Klajvom Ovenom. Međutim, s obzirom na izostanak uspjeha na boks-ofisu riješio je da se povuče.

Ali, preko okeana, u SAD ovo ostvarenje bilo je gledano, pa je tako Hodžis karijeru završio kao što ju je i počeo, kao reditilj gangsterskog filma. Bio je to film "Spavat ću kad budem mrtav" iz 2003, u kojem je ponovo sarađivao s Ovenom, koji je igrao kriminalca željnog osvete zbog silovanja njegovog brata.

Iza sebe je Majkl Hodžis ostavio suprugu i dvojicu sinova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.