BRITANSI TV VODITELJ

Džeremi Klarkson posvetio kolumnu mržnji prema Megan Markl, pa se izvinjavao

Noću ne mogu spavati dok ležim u krevetu, škrgućem zubima i maštam o danu kad će ona biti natjerana da paradira gola ulicama svakog britanskog grada dok joj gomila skandira "Sramota! i gađa je izmetom, napisao je

Klarkson: Zbog velikog broja tužbi povučen tekst. Twitter

E. Ć.

21.12.2022

Brojne reakcije izazvao je dokumentarac o princu Hariju (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle). Najžešće kritike uputio je Džeremi Klarkson (Jeremy Clarkson), britanski TV voditelj "Top Geara" i novinar. 

On je cijelu kolumnu posvetio pisanju o svojoj "mržnji" prema Megan Markl, vojvotkinji od Saseksa. Njegova kolumna privukla je mnogo pažnje, a regulatorno tijelo "Ipso" primilo je zbog iste više od 6.000 žalbi, pa je članak ubrzo uklonjen s portala "The Sun". 

Klarkson je između ostalog napisao kako Megan Markl mrzi više od Rouz Vest (Rose West), ozloglašenu englesku serijsku ubicu kojaj e sa mužem Fredom Vestom mučila i ubila brojne mlade žene tokom 70-ih i 80-ih.

- Noću ne mogu spavati dok ležim u krevetu, škrgućem zubima i maštam o danu kad će ona biti natjerana da paradira gola ulicama svakog britanskog grada dok joj gomila skandira "Sramota! i gađa je izmetom - napisao je Klarkson na Twitteru, podsjećajući na poznatu scenu iz megapopularne serije "Igre prijestolja".


Njegove izjave je osudila i njegova kćerka Emili (Emily), a oglasio se i gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan).

- Kao što bi Džeremi Klarkson to trebao znati, riječi imaju posljedice. Njegove riječi nisu šala, one su opasne i neoprostive. Vlada epidemija nasilja nad ženama i djevojčicama, a muškarci čiji su glasovi moćni u javnosti moraju znati bolje od ovoga - izjavio je Kan.

Poslije svega se oglasio i Klarkson, tvrdeći "da mu nije bila namjera da je uvrijedi".

- U kolumni koju sam napisao o Megan, nespretno sam se osvrnuo na scenu iz "Igre prijestolja" i jako puno ljudi je to krivo shvatilo. Užasno mi je što sam prouzročio toliko bola i bit ću ubuduće puno oprezniji - napisao je na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.