PLAVA KRV

Španska kraljica Leticija: Ikona stila koju narod voli

„Vanity Fair“ svojevremeno ju je proglasio jednom od 10 najbolje odjevenih žena svijeta

Kraljica Leticija. Instagram

Piše: N. Avdagić

24.12.2022

Španska kraljica Leticija (Letizia, 50)kralj Filip VI (Felipe) nedavno su boravili u Hrvatskoj. To je bila prva posjeta španskih monaha našim susjedima, a tom prilikom kraljica Leticija oduševila je javnost svojom elegancijom. Ona inače važi za jednu od najljepših, ali i najbolje odjevenih članica kraljevskih obitelji.


Leticija i Filip sa kćerkama. Instagram

Osjećaj za modu

Leticija sa svakim pojavljivanjem oduševi javnost svojim modnim izborima. Upravo zbog toga se vrlo često nađe visoko na top-ljestvicama najbolje odjevenih kraljevskih dama.

Za posjetu Hrvatskoj odabrala je crnu pelerinu, zimski komad koji se ne vidi toliko često, a izgleda jako efektno. Nosi potpis brenda „Carolina Herrera“.

U ruci je nosila crnu torbu, dodatak kojim često zaokruži stajlinge u raznim prigodama. Osim španskih dizajnera, čiji rad promovira u svijetu, Leticija nerijetko nosi i odjeću običnih ljudi, pristupačnih brendova „Zara“ i „Mango“.


Život prije kraljevskih obaveza

Mnogi je nazivaju i španskom Kejt Midlton (Kate Middleton), što zbog izgleda, što zbog toga jer uspješno balansira porodicu, ali i sve obaveze koje još od 2014. obavlja kao kraljica. Ali život Leticije postao je zanimljiv i prije nego što je u njen život ušetao tada španski prestolonasljednik Filip s kojim je zasnovala porodicu.

Rođena je u španskom gradu Oviedu kao najstarija kćerka. Potječe iz radničke porodice srednje klase, majka joj je bila medicinska sestra a otac novinar, ima i dvije mlađe sestre, Telmu i Eriku. Diplomirala je na fakultetu u Madridu i magistrirala audiovizuelne komunikacije. U toku studija započela je novinarsku karijeru. Koliko je bila predana svom poslu, govori i to da je nagrađena prestižnom novinarskom nagradom za sva postignuća novinara mlađih od 30 godina. Izvještavala je iz Iraka i imala javljanje uživo iz Amerike nakon što se dogodio napad 11. septembra.


Ljubav i katastrofa

U novembru 2002. otputovala je na sjever Španije kako bi snimila priču o potonuću naftnog tankera „Prestige“, kao i mogućoj ekološkoj katastrofi koja ih očekuje. Kao podrška svom narodu tamo je stigao i budući prestolonasljednik, princ Filip VI, kojeg je Leticija imala priliku upoznati godinu ranije.

 Nikome nije palo na pamet da će se na mjestu nacionalne ekološke katastrofe dogoditi ljubav.

Svoju su vezu uspješno krili punih godinu dana, a da su to radili i više nego uspješno, potvrdilo se godinu kasnije, kada su objavili zaruke. Javnost je ostala u šoku jer niko nije imao pojma da španski princ ima nekog u svom životu.

Kralj i kraljica. Instagram

Vjenčali su se 22. maja 2004. u katedrali Almudena u Madridu. Nikome nije ni smetalo to što je ona već bila u braku s Alonsom Perezom, učiteljom, jer je vjenčanje održano kod matičara, a ne u crkvi. S Perezom je prije toga bila u vezi deset godina, ali sam brak potrajao je tek godinu dana.

 Kraljevski par ima dvije kćerke, Leonor i Sofiju.

 Leticija danas, osim titule kraljice, nosi i titulu ikone stila. Upravo zbog svoje ljepote i decentnog izražaja prestižni časopis „Vanity Fair“ svojevremeno ju je proglasio jednom od 10 najbolje odjevenih žena svijeta.


Smrt sestre

Tri godine nakon vjenčanja život je Leticiji zadao težak udarac kada se njena mlađa sestra Erika Ortiz predozirala i umrla.

Život u sjeni uspješne sestre za nju je bio pretežak, a iza nje je ostala tada šestogodišnja kći Klara (Carla).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.