GLUMICA I POLITIČAR

Đina Lolobriđida upoznala se s Titom 1973. godine: Pozvana sam u rezidenciju

Filmska diva umrla je u 95. godini

Đina Lolobriđida. YouTube

L. S. R.

16.1.2023

Filmska diva Đina Lolobriđida (Gina Lollobrigida) preminula je u dobi od 95 godina, a tokom bogate filmske karijere glumica je upoznala i mnoge velike političare, među kojima i Josipa Broza Tita.

Na arhivskoj snimci nastaloj u razdoblju Jugoslavije glumica je opisala susret s Titom koji se dogodio 1973. u Beogradu na filmskom festivalu.

- Tokom svoje duge filmske karijere srela sam mnoge ljude, mnoge istaknute ličnosti. Kada sam se počela baviti fotografijom, upoznala sam mnoge političare, Fidela Kastra (Castro), Kisindžera (Kissinger), Kartera (Carter), kao i predsjednika Tita. 

Predsjednika Tita upoznala sam 1973. godine. Bila sam pozvana u Beograd na filmski festival. Tom prilikom, na moje iznenađenje i veliko zadovoljstvo, pozvana sam u rezidenciju predsjednika Tita. Otišla sam s jednim prijateljem. Primio nas je s mnogo topline i simpatije. Sjetio se mene i mog bivšeg muža, koji je Jugoslaven. Kada je za vrijeme rata Tito bio operiran, moj bivši muž bio je asistent profesora koji ga je operirao - rekla je slavna glumica.

Dodala kako je s Titom razgovarala o mnogim stvarima, a oduševila ju je njegova ljubav prema fotografiji.

- Kako je strastveni ljubitelj fotografije, naš razgovor je bio veoma živ. Između ostalog, ispričao mi je da je prilikom jednog intervjua, da bi izbjegao pomalo neugodan odgovor na pitanje prema kojoj talijanskoj političkoj ličnosti gaji najviše simpatija, odgovorio prema Đini Lolobriđidi - otkrila je glumica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.