PRVA DAMA SAD

Džil Bajden prisustvovat će dodjeli Gremija

Nominacije za dodjelu nagrada Gremi, koja se održava u nedjelju, objavljene su u novembru

Džo i Džil Bajden. Twitter

A. O.

2.2.2023

Prva dama SAD-a Džil Bajden (Jill Biden) prisustvovat će ovogodišnjoj dodjeli nagrada Gremija (Grammy) kao voditeljica, saopćila je Bijela kuća sinoć.

Gremiji su zasebno objavili sastav prezentera dodjele, a spisak uključuje repericu Kardi Bi (Cardi B), pop senzaciju Oliviju Rodrigo, glumca Dvejna Džonsona (Dwaynea Johnsona), glumicu Violu Dejvis (Davis), zvijezdu "Kad je Heri (Harry) sreo Seli (Sally)“ Bilija Kristala (Billyja Crystala), komičara Džejmsa Kordena (Jamesa Cordena) i kanadsku pop umjetnicu Šaniju Tvein (Shaniju Twain).

Najveće priznanje 

Bajden nije jedina prva dama koja se pojavila na dodjeli Gremija, najvećeg priznanja muzičke industrije. Bivša prva dama Mišel Obama (Michelle) pojavila se na dodjeli Grammyja u uvodnom segmentu 2019., a godinu kasnije osvojila je Grammyja za najbolji govorni album za audioknjigu svojih najprodavanijih memoara "Becoming".

Hilari Klinton (Hillary Clinton) osvojila je Gremija 1997. godine dok je bila prva dama za najbolji govorni album za svoju knjigu "It Takes a Village". Nominacije za dodjelu nagrada Gremi, koja se održava u nedjelju, objavljene su u novembru u Muzeju Gremi.

Najviše nominacija

Pop ikona Bijonse (Beyonce) dobila je najviše nominacija ove godine, ukupno devet, čime se izjednačila sa svojim suprugom, reperom Džej-Z-ijem (Jay-Z-jem), te su najnominiraniji izvođači svih vremena. Bijonse i Džej-Zi imaju ukupno 88 nominacija za glazbene nagrade za koje glasaju kolege. Džej-Zi ove je godine dobio pet nominacija za doprinos pjesmi Renaissancea i DJ-a Kaleda (Khaleda) "God Did".

Osim što su prezenteri, Dejvis (Davis) i Kristal (Crystal) također su nominirani ove godine. Davis je nominirana u kategoriji najbolje audioknjige, naracije i pripovijedanja za svoje memoare "Finding Me". Kristal je nominiran za najbolji album muzičkog pozorišta za "Mr. Saturday Night".

Dodjelu Gremija vodit će komičar Trevor Noah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.